مقاله

 



آفتاب آمد دلیل آفتاب!

در حاشیه دیدار رهبری حزب کمونیست کارگری ایران با حزب حکمتیست

از: سعید صالحی نیا

salehinia@aol.com



24 فوریه 2013

مقدمه:

به تاریخ 10 فوریه 2013 ، نشستی بین رهبری حزب کمونیست کارگری ایران و رهبری حزب حکمتیست (شاخه رحمان حسین زاده) برگزار شد که مدتی بعد ، ابتدا از سوی حزب حکمتیست(1) و سپش با تاخیری ، توسط رفیق اصغر کریمی(2) گزارشهائی جداگانه از آنها برای جامعه منتشر شد.

من بسیار خوشحالم که هردوی این رهبریها تلاش کرده اند بحثها و نشستشانرا به طور شفاف جلوی دید اعضا و هواداران و کلیت جامعه بگذارند و بعنوان فعالی از کمونیزم کارگری اساسا این نوع دیدارها را مثبت تلقی می کنم.مهم نیست اختلافات در چه حد هستند و مهم نیست حتی که اساسا "توافقی" با اهداف تعیین شده انچام بشود یا نه.همین جا انداختن سنت بحث و گفتگو بجای تیراندازیهای کلامی و سیاسی خودش دینامیک مهمی است و از رهبری هر دو حزب باید تشکر کرد و امید داشت که این نشستها با همه احزاب و فعالین چپ گسترش یابد و تعمیق شود.

اما لایه های دیگری هم در این موضوع می بینم و هدفم در این مقاله کوتاه اینست که نتیجه گیریهای خودم را ارائه دهم و امیدوارم مفید باشد و راهگشا برای خواننده گرامی:



(1)نتیجه بلاواسطه این نشست چه بود؟

دو طرف در گزارشهایشان رسما اعلام کردند که بخاطر اختلافات عمیق سیاسی، هدف ارائه شده از سوی رهبری حزب کمونیست کارگری ایران،یعنی بحث "تحزب بزرگ" موفق نشد. البته ممکنست عده ای فرض بگیرند که در آینده این نشست و نشستها اثراتی در بر دارد و فرهنگی عوض می شود و "خود هواداران طرف مقابل خواهند فهمید" و ..."بالاخره از درون مفجز می شوند(از میان بحثهای فیسبوکی!)" و غیره که من لزوما با این "نتایج بلند مدت مخالفتی هم ندارم! بالاخره شب دراز است و قلندر بیدار!

مهم اینست که نتیجه بلافصل این نشست، بجر اصل نشستن که کاریست بسیار مهم، بواقع این بود که صرف اینکه گذشته واحدی وجود داشته(تا مقطع 2004) و با وجود اینکه روی کاغذ برنامه های دو حزب یکیست، زمینه ای برای اتجاد حزبی وجود نادشت و ندارد و حداقل من این متد نگاه به اتجاد را در مقالتم بررسی کرده بودم و عملیش نمی دانستم(3و4و5).

رهبری حزب حکمتیست پافشاری کرد روی اختلافات سیاسیش (و غیر سیاسیش!) از جمله اختلاف مرکزیش در مورد اتهام "دفاع از جنبش سبز و راست که بواقع ترجمه همان اتهامات کوروش مدرسی است و گروه جوادی که حزب کمونیست کارگری ایران یک کمونیزم "بورژوائی" را دارد نمایندگی می کند! خوب منطقی هم هست که کمونیستی نخواهد با کمونیستهای بورژوائی حزب متحد بسازد! از دید من با مناری که این حکمتیستها ساخته اند واقعا صادقانه عمل کردند و هوادار و عضوشانرا دچار شوکی شبیه حزب علی جوادی نکردند! من اتفاقا این ایستادن اینها را کاملا می فهمم ! با فرض اینکه حزب کمونیست کارگری ایران کمونیزم بورژوائی است طبعا هم نمی شود باهاش اتحاد کرد!



(2)اهمیت پیدا کردن موضوع اتحاد (درس اول و مهم)

در مقالاتم در مخالفت با متد سازماندهی تحزب بزرگ ، توضیح دادم که نه گذشته مشترک و نه داشتن برنامه حزبی واحد دلیل به متحد شدن نیست.هر قدر هم ما "اهمیت تاریخی مرحله کنونی" را تکرار کنیم باز هم نمی شود حول برنامه حزبی واحد ، متحد شد! اساسا ساختن حزب واحد ربطی به یک پروژه جدی اتحاد ندارد! توضیح دادم که اتحاد را نه با یک حزب برای ساختن حزب بزرگتر بلکه دینامیزمی برای ایجاد پیوند و همکاری بین احزاب و سازمانهای دیگر در حین به رسمیت دانستن انها می شود عملی دانست.

همین حزب حکمتیست هم در بیانیه اش ، با همکاریهای مقطعی و عملی مخالفتی نکرده انچه باهاش مخالفت کرده "یکی شدن" است! لذا همانطور که قبلا هم در مقالاتم توضیح دادم ابتدا باید اتجاد را در اشل واقعی و ممکنش فهمید و بعد روی رسیدن به آنم برنامه ریزی کوتاه مدت و بلند مدت کرد.خود نشست دهم فوریه از دید من تاییدی بود بر عملی نبودن دیدگاهی از اتحاد که انرا به یکی شدن حزبی ترجمه می کند.



(3) رابطه" مدرسیزم" و حزب حکمتیست رحمان حسین زاده

عکس العمل رهبری حکمتیست به این نشست و ارائه لیست "طلبکاریهای" آنها یکبار دیگر نشان داد که بکارگیری واژه "مدرسیزم" را هم باید کنار گذاشت! همه این عزیزانی که بعنوان رهبری حزب حکمتیست در این جلسه شرکت کردند ، مورد بمورد مواضعی که ثبلا بنام کوروش مدرسی ثبت شده بود تکرار کردند، بواقع علامت این بود که حکمتیزم ساخته یک نفر نیست! یک محصول جمعی است و لذا با جدا شدن از مدرسی چیزی در سیاست اینها جابجا نمی شود!

"اختلافات سیاسی و غیر سیاسی" که این عزیزان روی میز گذاشتند، یک بسته شناخته شده چپ حاشیه نشین و منزه طلب است که برای عقبگرد به چپ سنتی مدتی طولانی حجم بالائی از توجیهات شرعی را کنار هم چید و بنام منصور حکمت ، سعی کرد بفروشد! لذا من بیشتر قانع شدم که شاهکار استفاده از منصور حکمت برای عمل بر خلافش، به هیچ وجه شاهکاری یک نفره نبوده!از هیئت رهبری حکمتیست برای ارائه لیست "اختلافاتشان" بسیار تشکر می کنم. این عزیزان با ارائه اون لیست، کار را برای فعالین جنبش کمونیستی و کمونیزم کارگری و خصوصا فعالین حزب کمونیست کارگری ایران بسیار ساده تر کردند!



(4) شکستن توهمی بنام "گذشته را رها کنید و تاریخ را از همین الان بسازید"!

در مقالات گذشته ام تاکیید کردم که نمی شود جنبش های متضاد را با فراخوان به شروع از نقطه صفر، کنار هم قرار داد.نمی شود عبای وحدت بر سر گرایشان و جنبشهائی انداخت که در دو سوی انقلاب سال 88 سنگر گرفته بودند.نمی شود این سنگر گیری در دو نقطه متضاد را امری ذهنی دانست و با یک فراخوان انتظار داشت دوباره "متحد" شوند مگر اینکه این سنگرگیریهای متضاد را صرفا بازیهائی کودکانه و روی کاغذ و از سر لجبازی و خصومتهای شخصی و ...دانست! اگر ریشه ها اینها باشد ممکنست بشود! اگر ریشه ها گرایشات متضاد طبقاتی است ، خوب نخواهد شد که نشد!

از دید من این نشست این سود را هم داشت که یکبار دیگر ما کمونیستها تجربه کنیم که ذهنیت نمی تواند پایه مادی موضع گیریهای طبقاتی را جابجا کند. ممکنست این یا آن فرد صبج بلند شوند و خواب نما شوند و صد و هشتاد درجه خط عوض کنند اما این اتفاق نادر در مورد گروههای سیاسی شانسش حداقل قریب به صفر است!

آخرین بار که این اتفاق نادر اتفاق افتاد ، انحلال گروه علی جوادی بود در حکمتیزم! که واقعا خودش را باید مستقل و با ابزارهای روانشناسی اجتماعی سالها بررسی کرد! (بماند که هنوز امضایشان برای انحلال خشک نشده، استعفا نامه های کادرهاشانرا هم در فیسبوک و سایتها داریم می خوانیم!)



نتیجه" "آفتاب آمد دلیل آفتاب"!

از دید من این نشست را باید آزمایشگاهی مهم دانست. آزمایشگاهی که از دید من ، درش تئوری ساختن حزب بزرگتر ، در این مقطع معین، به چالش کشیده شد و ناتوانیش را اثبات کرد.دیگر فقط منطق نیست که آنرا رد می کند بلکه واقعیت آنرا شکست داد. آیا باید خوشحال بود؟

فکر می کنم باید خوشحال بود که نشد! چرا؟ اگر می شد تازه آغاز
یک سونامی بزرگتر سیاسی بود! سونامی که حتما قربانیهای بزرگتری می گرفت! دو طرف سنگر انقلاب 88 را به هیچ روی نمی شود براحتی کنار هم نشاند! نبردهای سیاسی گذشته ریشه در واقعیت سیاسی داشتند و فراموشی پذیر نیستند! حزب واحد ساختن از این دو گرایش متضاد حتی اگر روی کاغذ ساده می نمود ، خودش ساختن بستر سونامی بزرگی می شد ! اینهمه عضو هوادار و کادر و جامعه را چگونه می شد قانع کرد که از صفر شروع کنند؟ تکلیف انقلاب 88 و متدهای مداخله گری در انقلاب ایران چه می شود؟

یک طرف مدعیست که باید "وقتش برسد" "قطار کمونیستها در سکو باشد"! دیگری خواهان مداخله گریست، خواهان رساندن قطار تاریخ به سکوی کمونیستهاست! یکطرف کرسی را انتخاب می کند برای "رسیدن به جامعه سوسیالیستی" طرف دیگر جنگیدن در خیابان، رادیکالیزه کردن روزمره هر جنبش اعتراضی و مطالباتی را! شرط نمی گذارد برای جامعه!

لذا اجازه بدهید اعلام کنم که این نشست خوب شد انجام شد! بسیاری چیزها را روشن کرد! خوب شد به جائی نرسید که اگر می رسید تازه آغاز سونامی بزرگی می شد که از دید من کلیت کمونیزم کارگری را به خطر می انداخت!

حزب کمونیست کارگری ایران سنتهایش و متدهایش باید بماند! این حزب را نمی شود با هیچ گرایش دیگری معدل گرفت.مدتهاست ما از سکو ی صفرمان عبور کرده ایم!

یکبار دیگر باید برگردیم به مقوله اتحاد و آنرا در متن دیگر و در کانتکس درستش بسازیم! راه را نشست احزاب چپ نشان داده اند.جای کمونیزم کارگری اونجاست! کمپ چپ بدون حزب کمونیست کارگری ایران نمی تواند بلوک اجتماعی خودش را بسازد.تاریخ در انتظار ماست!



منابع بیشتر:

(1)گزارش حزب حکمتیست (جناح حسین زاده):دیدار با رهبری حزب کمونیست کارگری ایران

http://hekmatist.org/maghalat/57-rahmanhoseinzade/3438-%D8%AF%DB%8C%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%A8%D8%A7-%D8%B1%D9%87%D8%A8%D8%B1%DB%8C-%D8%AD%D8%B2%D8%A8-%DA%A9%D9%85%D9%88%D9%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DA%AF%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86.html

(2)در مورد نشست با رهبری حزب حکمتیست(اصغر کریمی)

http://rowzane.com/articles-archiev/41-asqar-k/12493-1391-12-05-14-06-30.html

(3)سعید صالحی نیا: لزوم تسریع تلاشها برای سازماندهی قطب چپ و راهکارها در حاشیه سمینار رفیق حمید تقوائی

http://rowzane.com/index.php/articles-archiev/80-saeed-salehi/11676-1391-09-01-19-37-13.html

(4)سعید صالحی نیا: چه نوع اتحادی در چپ ، واقعی و عملی است؟ در حاشیه بحثهای رفقا مجید حسینی و بابک یزدی در حمایت از "تشکیل حزب بزرگ"

http://rowzane.com/articles-archiev/80-saeed-salehi/11949-b.html

(5): سعید صالحی نیا: در جمایت از دومین نشست اجزاب و سازمانهای چپ و کمونیست

http://www.azadi-b.com/arshiw/?p=39245
 




_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد