مقاله

 

 

تاریخ انتشار:15.10.2014


کیسینجر:
حکومت اسلامی ایران «متحد طبیعی» آمریکا است .



هنری کیسینجر، وزیر پیشین خارجه آمریکا، که پیشتر در گفت‌وگویی حکومت ایران را «مشکلی بزرگ‌تر» از گروه «حکومت اسلامی» (داعش سابق) توصیف کرده بود، در مصاحبه‌ای تازه گفته است ایران به عنوان یک کشور متحد طبیعی ایالات متحده است.

آقای کیسینجر در گفت‌وگویی با شبکه تلویزیونی ان‌بی‌سی، گفته است «تا زمانی که آیت‌الله‌ها بر ایران حکومت می‌کنند، و پایه بر فلسفه فرقه‌ای است، ما باید مراقب باشیم. اما به طور بنیادین، ایران به عنوان یک کشور، متحد طبیعی ایالات متحده است. این مولفه‌های دینی و ایدئولوژیک است که آن را به یک رقیب تبدیل می‌کند».

آقای کیسینجر در ۱۵ شهریور ماه در مصاحبه‌ای با رادیو «ان‌پی‌آر» گفته بود «به نظر من ايران از داعش دردسر بزرگ‌تری است. داعش گروهی ماجراجو با يک ايدئولوژی تجاوزگرانه است. اما برای تبديل شدن به يک واقعيت دائمی و استراتژيک هنوز بايد سرزمين‌های بيشتر و بيشتری را فتح کند.»

برنامه ۱۲ اکتبر «میت ده پرس» (Meet the Press) شبکه خبری ان‌بی‌سی، که وزیر پیشین خارجه ایالات متحده در آن شرکت کرده، میزبان جیمز بیکر، دیگر وزیر خارجه پیشین آمریکا در دوره جرج بوش پدر، نیز بود.

آقای بیکر نیز در مورد ایران گفته به نظر او این امکان وجود داشت که ایران در جنگ علیه «حکومت اسلامی» در سوریه و عراق بیشتر وارد شود؛ «ایران مخالف آنچه داعش انجام می‌دهد، است».

به گفته این مقام عالی‌رتبه پیشین آمریکا «من اصلا شگفت‌زده نمی‌شدم اگر ایران کمکی بی‌سر و صدا در مقابله با برخی از این چیزها ارائه نمی‌کرد».

ایالات متحده که در حال تشکیل ائتلافی از کشورها برای مقابله با شبه‌نظامیان افراطی در سوریه و عراق است، ائتلاف میان دو کشور را رد کرده است. با این همه مقام‌های آن از جمله وزیر خارجه و نیز هماهنگ‌کننده ارشد این ائتلاف گفته‌اند «تهران نقشی برای ایفا کردن دارد».

ژنرال جان آلن، هماهنگ‌کننده ائتلاف بین‌المللی علیه گروه حکومت اسلامی، اخیرا در مصاحبه‌ای با شبکه خبری سی‌ان‌ان، گفته است «هر جا که این نقش کمکی کرده است، ما آن را تشویق کرده‌ایم».

ایران در کنار آمریکا از دولت جدید عراق که در پی کناره‌گیری نوری مالکی از رقابت بر سر پست نخست‌وزیری، تشکیل شده، حمایت کرده‌اند.

متحدان بغداد ابراز امیدواری کرده‌اند که تشکیل دولتی فراگیر بتواند به روند مبارزه علیه افراطیون سنی‌مذهب کمک کند.

جیمز بیکر در عین حال افزوده است که به نظر او ایالات متحده توان آن که از پس «داعش» (حکومت اسلامی) برآید را دارد. او افزوده که کشور متبوعش پیشتر از سد «چالش‌های بزرگ‌تری در مقایسه با امروز» گذشته است.


.........................................


جان کری: دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران دور از دسترس نیست
.


وزیر امور خارجه ایالات متحده، دستیابی به توافق نهایی با ایران تا پیش از پایان مهلت توافق موقت را دور از دسترس ندانست.

جان کری که شامگاه سه‌شنبه در پاریس سخن می‌گفت، به خبرنگاران گفت که فکر نمی‌کند رسیدن به توافق نهایی با ایران تا روز ۲۴ نوامبر (۳ آذر) دست نیافتنی باشد. او در عین حال تاکید کرد که هنوز موضوع‌های بسیاری برای حل و فصل وجود دارد.

وزرای امور خارجه ایران و ایالات متحده قرار است روز چهارشنبه در وین با یکدیگر دیدار کنند. در این روز همچنین هیات دیپلماتیک ایالات متحده نشستی با هیات ایرانی خواهد داشت.

طرفین می‌کوشند تا پیش از پایان مهلت دستیابی به توافق در سوم آذر ماه، بر سر موارد باقی مانده مورد اختلاف مانند تعداد سانتریفیوژهای ایران، مدت زمان توافق نهایی و نحوه لغو تحریم‌ها توافق کنند.

در همین رابطه سرگئی لاورف وزیر امور خارجه روسیه نیز که به همراه جان کری در پاریس به سر می‌برد، گفت که انتظار دارد کشورهای گروه ۱+۵ و ایران تا سوم آذرماه بر سر برنامه هسته‌ای ایران به توافق برسند. با این وجود لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه گفت که اگر تا این تاریخ توافقی حاصل نشود، فاجعه‌ای رخ نداده است.

 

......................................................................................

 


ظریف: رسیدن به توافق در مذاکرات هسته‌ای وین «بسیار بعید» است.


وزیر امور خارجه ایران که به منظور شرکت در هشتمین دور گفتگوهای هسته‌ای با قدرت‌های جهانی و به گفته خبرگزاری ایرنا «با محوریت دیدارهای دوجانبه با نمایندگان آمریکا» روز سه‌شنبه وارد وین شده است، با اشاره به این که این دوره از مذاکرات می‌تواند راه رسیدن به توافق نهایی را هموارتر کند، گفت با این حال رسیدن به توافق بسیار بعید است.

به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، محمدجواد ظریف در گفتگو با خبرنگاران در بدو ورود به وین پایتخت اتریش، ضمن «حساس» خواندن همه مذاکراتی که تاکنون بین ایران و شش قدرت جهانی صورت گرفته است، گفت «این دوره هم مذاکره‌ای است که می‌تواند راه را برای رسیدن به توافق نهایی هموارتر کند.»

با این حال وزیر امور خارجه ایران در ادامه تاکید کرد «البته رسیدن به توافق در این مذاکرات بسیار بعید است، بخاطر این که موضوعاتی که هنوز باقی مانده است و باید حل وفصل شوند، موضوعات بسیار زیادی هستند.»

کشورهای غربی، به ویژه ایالات متحده، در مورد ماهیت برنامه هسته‌ای ایران تردید دارند و می‌گویند تهران در پوشش یک برنامه صلح‌آمیز درصدد دستیابی به توانایی ساخت سلاح هسته‌ای است؛ ادعایی که ایران آن را رد می‌کند و می‌گوید هدف فعالیت‌های هسته‌ای آن کشور تولید برق و نیز کاربردهای علمی آن در حوزه‌هایی مانند پزشکی و کشاورزی است.

گفتگوهای هسته‌ای ایران و غرب، که از بیش از یک دهه پیش تاکنون در جریان بوده، فراز و نشیب‌های داشته و در پی روی کار آمدن دولت حسن روحانی در اواسط سال گذشته و تغییر رویکرد ایران در عرصه سیاست خارجی، این گفتگوها پس از یک دوره رکود چند ساله بطور فعالی از سر گرفته شد.

ایران و قدرت‌های جهانی موسوم به گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان، پس از مدت کوتاهی از آغاز گفتگوها، موفق شدند در ژنو سوئیس به توافقی موقت برسند که بر مبنای آن دو طرف شش ماه فرصت داشتند که به یک توافق جامع و نهایی در باره برنامه هسته‌ای ایران دست یابند.

این مهلت شش ماهه روز ۲۹ تیر ماه به پایان می‌رسید و دو روز مانده به آن، طرفین با اذعان به باقی ماندن شکاف‌های عمیق، توافق کردند گفتگوها را برای یک دوره چهار ماهه دیگر، یعنی تا ۳ آذر ۱۳۹۳ و سالگرد توافق موقت هسته‌ای ژنو، تمدید کنند.

آقای ظریف در ادامه سخنان روز سه‌شنبه خود در وین با اشاره به اظهارات شب گذشته رئیس جمهوری ایران در مورد «وجود تفاهم کلی» بر سر اصل موضوعات، گفت «اما آنچه که در چند دور اخیر در مورد آنها بحث و گفتگو شده در مورد جزئیات است، مواردی همچون حجم غنی‌سازی، نحوه و زمانبندی برداشتن تحریم‌ها که بسیار با اهمیت و حیاتی هستند.»

حسن روحانی دوشنبه شب در یک برنامه زنده تلویزیونی در تهران با اعلام این که برنامه هسته‌ای ایران به شرایط گذشته باز نمی‌گردد، گفت دستیابی به یک توافق نهایی گام بسیار بزرگی است، چرا که حل یک معضل ۱۲ ساله کار دشواری است و نمی‌توان آن را یک روزه و یک ماهه حل کرد.

با این حال رئیس جمهوری ایران با تاکید بر این نکته که در مسئله هسته‌ای حتماً دو طرف به تفاهم خواهند رسید و «این تفاهم برد-برد خواهد بود»، در اظهار نظری که به نظر می‌رسد با سخنان امروز وزیر خارجه‌اش در تضاد است، گفت «فکر می‌کنیم در ۴۰ روز باقیمانده مسئله قابل حل و فصل نهایی باشد.»

خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی در همین زمینه به نقل از مایکل مان سخنگوی کاترین اشتون نوشت که مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به منظور رسیدن به یک «توافق خوب» تا پیش از مهلت تعیین شده، «تا آنجا که بتواند سخت تلاش خواهد کرد.»

به گفته آقای مان این امر از هر نظر، از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است.

دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و قدرت های جهانی از امروز سه‌شنبه ۲۲ مهر (۱۴ اکتبر) در وین از سر گرفته شد و به گزارش ایرنا، دور دوم نشست سه‌جانبه معاونان وزیران خارجه ایران، آمریکا و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای گفتگو درباره اختلافات باقیمانده میان ایران و گروه ۱+۵ آغاز شده است.

دور نخست این گفتگوها پیش از ظهر امروز به وقت محلی در هتل کوبورگ وین برگزار شد.

عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزیر امور خارجه ایران، ویلیام برنز معاون ارشد وزیر خارجه آمریکا و وندی شرمن مدیر کل سیاسی وزارت خارجه ایالات متحده، و هلگا اشمید معاون کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این مذاکرات حضور دارند.

به گزارش ایرنا قرار است آقای ظریف و کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، امشب شام کاری با یکدیگر داشته باشند و فردا نیز، نشست سه جانبه‌ای با حضور جان کری وزیر خارجه آمریکا خواهند داشت.

در همین حال خبرگزاری فرانسه به نقل از معاون وزیر خارجه روسیه نوشت گفتگوهای رسمی بین هیات‌های مذاکره‌کننده شش کشور عضو گروه ۱+۵ و ایران، روز پنجشنبه در وین برگزار خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، سرگئی ریابکوف در گفتگو با خبرگزاری روسی اینترفکس اعلام کرد «توافق شده است آنچه که می‌تواند دور کوتاهی از گفتگوها خوانده شود، روز ۱۶ اکتبر (۲۴ مهر ماه) برگزار شود.»


رادیو فردا

 


________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد