مقاله

 

 

تاریخ انتشار:17.10.2014


بحران دولت های سنی پس از "داعش"

عبدالرحمن الراشد

 العربيه


شرایط صف بندی دشمنان و دوستان در جنگ علیه "داعش" تا اندازه ای واضح است، هر چند که چه بسا شرایط در آینده دشتخوش دگرگونی شود.

حیدر عبادی، نخست وزیر جدید عراق می گوید که کشورهای خلیج و سعودی به این جمع بندی رسیده اند که حمایت از تندروها امنیت آنان را در معرض تهدید قرار می دهد از این رو استراتژی خود را تغییر داده اند! اما سعودی ها تاکید می کنند که "داعش" در دامن رژیم سوریه پرورش یافته و ایران علنا اعلام می کند که برخی از رهبران "القاعده" همچنان در پناه این کشور زندگی می کنند. بر کسی پوشیده نیست که ترکیه نیز دروازه بزرگی است که هزاران جنگجوی خوب و بد (تروریست) با عبور از آن برای جنگ به سوریه می روند.

از سویی همه متفق القول هستند که در نتیجه چندین سال شک و تردید آمریکا در مورد دخالت (در بحران)، گربه تروریسم را به شیری وحشی و درنده تبدیل کرده که همه جهان را تهدید می کند. خود آمریکایی ها هم اکنون اذعان دارند که ارزیابی آنها از دولت مالکی در عراق نادرست بوده، زیرا این دولت با در پیش گرفتن روش انتقامجویانه فرقه ای زمینه ساز ولادت لشکر ترسناک "داعش" در عراق شد.

با این همه و علیرغم همه اختلافات و نیز سختی تعامل با گروه های تروریستی ، امید به نابودی خطر از دست نرفته است. ائتلاف کنونی
بستر سیاسی، قانونی و نظامی مناسبی است که می توان آن را توسعه داد تا راه حلی ریشه ای برای برون رفت از این بحران از طریق متوقف کردن رقابت های سیاسی منطقه ای و کشمکش های فرقه ای و عوامل برانگیزنده آنها مانند رژیم سوریه ایجاد کرد . بدون دست یابی به چنین هدفی مواضع دگرگون شده، ائتلاف از هم خواهد پاشید و دامنه کشمکش ها گسترش یافته و همه طرف ها با استفاده از گروه های تروریستی جنگ های منطقه ای را آغاز خواهند کرد.

هم اکنون، همه یکدیگر را سرزنش می کنند، و بهانه های کافی برای چنین سرزنشی وجود دارد زیرا همه تا درجه ای مسئول رقم خوردن نتایج بد کنونی در عراق و سوریه هستند. هیچ طرفی هرچند که آتش توپخانه اش هم بیشتر باشد و یا اینکه مرزهای نفوذش از منطقه هم فراتر رفته باشد هرگز از گزند خطراتی که در پیش است در امان نخواهد بود مگر اینکه به وجود این خطرات اعتراف کرده خود را در نبرد با آنها سهیم بداند.

هنگامی که ایران می خواهد رژیم اسد همچنان در قدرت باقی بماند، این به مفهوم خلاص شدن از شر تروریست های سنی و ابقای تروریست های وابسته به خودش است. چنین خواسته غیر قابل قبولی می تواند منجر به افزایش قدرت "داعش" شود زیرا جنایت های رژیم سوریه که ربع میلیون از شهروندان خود را قتل عام کرده و از شبه نظامیان شیعه نیز سود برده باعث شکست ائتلاف بین المللی و افزایش کینه و نفرت در سراسر جهان اسلام خواهد شد و شمار فزاینده ای از جنگ طلبان و کمک های بیشتری را جذب (داعش) خواهد کرد.

باید بعد دینی بحران جاری را درک کنیم. تنها اتحاد علیه "داعش"، بدون برکناری رژیم اسد و تصحیح شرایط فرقه ای حاکم در عراق، دولت های سنی را در برابر شهروندانشان در مخمصه قرار خواهد داد و به عمیق تر شدن مناقشه میان سنی و شیعه در سطح دولت ها، سازمان ها و افراد شتاب بیشتری خواهد داد.

چنین رقابتی موقعیت تندروهای هر دو طرف را تحکیم کرده، آنها محرک اصلی و نیرویی پرجاذبه خواهند شد. بدین سان حاکمیت دولت های سنی تضعیف شده تا جایی که خود را در بازی قطب بندی گرفتار خواهند دید. این دولت ها در چنین حالتی لاجرم باید میان ایران و داعش یکی را انتخاب کنند. آیا جهان آمادگی تحمل صحنه های گسترده هرج و مرج از این نوع را دارد. هرج و مرجی که بازده ائتلاف نظامی علیه "داعش" سنی تروریست خواهد بود در حالیکه اسد و تروریست های شیعه پیروز از آن بیرون بیایند؟

سؤال استنباطی: آیا آنچه را که امروزه شاهد آن هستیم جنگ فرقه ای نیست؟

پاسخ تا حدی آری است. اما باید منتظر پرده دوم بحران باشیم که هنوز شروع نشده است. منطقه هنوز تقسیم بندی نشده است، زیرا کشورهای خلیج از حدود پانزده سال پیش همزمان با ظهور "القاعده" همچنان مشغول جنگ علیه گروه های تروریستی سنی هستند و پرده اول به پایان نرسیده است. این کشورها در تعقیب این گروه ها هستند زیرا به خوبی می دانند که "القاعده"، "داعش" ، "النصره" و "احرار الشام" در واقع سعودی، کشورهای خلیج، مصر و دیگر رژیم های سنی را بیش از رژیم های شیعه هدف قرار داده اند، اما این کشورها یعنی سعودی، خلیج، مصر و ترکیه در صورتی که برایشان محرز شود که یک قطب بندی فرقه ای با حمایت خارجی یعنی غرب و ایران به همراه رژیم سوریه و دولت عراق و شبه نظامیان شیعه در حال شکل گیری در یک جبهه واحد است، دیگر به جبهه بندی کنونی خود ادامه نخواهند داد.

منبع: روزنامه الشرق الاوسط

 


________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد