مقاله

 

 

تاریخ انتشار :02.01.2016


دور جدید بازیهای انتخاباتی رژیم اسلامی ، افزایش درگیریهای جناحی و معضل "متعارف کردن"

سعید صالحی نیا


salehinia@aol.com
اول ژانویه 2015
مقدمه:


کمتر از یکماه دیگر در 7 اسفند 1994 قرار است رژیم اسلامی ، دو انتخابات راه بیندازد .یکی انتخابات مجلس شورای اسلامی (دور دهم) و دیگری انتخابات مجلس خبرگان. در اخبار آمده (5) که نزدیک به 800 کاندید برای مجلس خبرگان و نزدیک به 12 هزار کاندید برای انتخابات مجلس شورای اسلامی کاندید شده اند. خصوصا در مورد مجلس خبرگان این رقم کاندید حیرت انگیز اعلام شده و از همین الان ، حداقل جناح "اصول گرا" به تعداد کاندیدها مشکوک است و احتمال می دهد "فتنه ای "باشد!


در این مقاله کوتاه سعی می کنم نگاهی بیندازم به دینامیزم موجود جناح های حکومت اسلامی و معضلی ماهوی بنام معضل متعارف کردن رژیم اسلامی:

(1)سه گرایش اصلی درون حکومتی رژیم اسلامی در مقابل هم صف آرائی کرده اند:

در جریان انتخابات این دوره، 3 جناح اصلی درون رژیم صف بندی دارند: یکی اصول گرایان، دیگری گرایش باند رفسنجانی (حزب کارگزاران) و سومی طیفی که خودش را بنام اصلاح طلب معرفی کرده است.


این سه جناح شاید به اشکالی دیگر از دوران دهه 70 ، وجود داشته اند.نطفه این تقسیم بندی در زمینه مادی دوران بعد از پذیرش آتش بس و چرخش رژیم اسلامی بسوی سیاست "خصوصی سازی" و تلاش برای الحاق رژیم به بازار جهانی ، بسته شد. گرایشاتی که زمانی "خط امامی" نامیده می شدند ، به "اصلاح طلبان" تغییر نام دادند و گرایش عقب مانده تر آنها به سمت راست "سنتی" بنام اصول گرا حرکت کرد.
جناح بندیهای رژیم درون ظرف حکومتی به رقابت می پردازند . "دموکراسی درون حکومتی" می سازند .در زمانش اختلافات خود را جلوی جامعه می گذارند و در زمانش حول حفظ کلیت رژیم "متحد" می شوند. این دینامیزمی است که رژیم اسلامی طی سالها درش متبحر شده.


(2)نقش "ولایت فقیه" در ایجاد تعادل و موازنه بین گرایشات رژیم:

ولایت فقیه در دوران خمینی نقش مهمی در حفظ موازنه بین جناح ها داشت. در زمان خامنه ای هم این نقش ادامه دارد. تلاش اگاهانه ای خامنه ای و خمینی انجام داده اند تا "فاصله" لازمه را با درگیری جناح ها حفظ کنند مگر اینکه کلیت نظام به خطر بیفتد.


نمونه اخیر این تلاش، تغییر جهت خامنه ای در دوران انتخابات ریاست جمهوری از پشتیبانی از جناح اصول گرا به جناح میانه (روحانی) بود.یا در مورد اخیر تر حمایت او از "قرارداد اتمی" که رمز پیمان گسترده سیاسی رژیم با حکومتهای غرب و گرفتن ضمانت از انها برای پابرجائی و تداوم رژیم در منطقه خاورمیانه بعنوان یک سیاست ساز منطقه ای.


خامنه ای طبیعتا همان متدهای خمینی را سر لوجه خودش قرار داده هر چند که شاید به جهت ذهنی کاملا نتوانسته باشد این وضعیت "میانجی" را حفظ کند یا اینکه توسط هر 3 جناح ، اتوریته نداشته باشد. طبیعی همه حکومتهای توتالیتر اینست که در طی زمان اتوریته های رهبری انها کاهش می یابد و زمانی می رسد که دیگر حکومت توتالیتر نمی تواند بر پایه اتوریته "رهبر بلامنازع" ادامه یابد. از دید من رژیم اسلامی به چنین نقطه سرنوشت سازی دارد نزدیک می شود:


(3)معضل متعارف کردن رژیم اسلامی و عبور از نظام ولایت مطلقه فقیه:

در خبرها آمده که :" اکبر هاشمی رفسنجانی روز ۲۶ بهمن در مصاحبه‌ای با روزنامه جمهوری اسلامی گفته است که «در نبود یک فرد مناسب، رهبری می‌تواند شورایی باشد».


البته توسط جناح اصول گرا، رفسنجانی تحت فشار است . بخشی از اصول گراها نمی خواهند حتی رفسنجانی کاندید مجلس خبرگان باشد. جناح های اصلاح طلب هم با او سر اشتی ندارند. اما اینکه رفسنجانی این بحث مهم را جلوی جامعه در زمان کنونی قرار می دهد علامت چیست؟
نزدیک به 17 سال پیش ، سعید امامی در یک سخنرانی بحث "متعارف کردن" رژیم اسلامی را علنا مطرح کرد.
"نظام اسلامی نمی تواند روی یک محور فردی و اتوریته مذهبی فردی ادامه بدهد.دلیلش اینست که خمینی تکرار پذیر نیست.خامنه ای فقط سایه ای از خمینی است" واقعیت اینست که فردی که بتواند نفش متعادل کننده بین جناح های رژیم را بازی کند ندیگر یافت نمی شود! دینامیزم تعادل درونی رژیم نمی تواند فردی بماند.
مشاهدات دوران بعد خمینی خصوصا در دهسال گذشته نشان داده که نقش ولی فقیه مطلقه در ایجاد تعادل بین جناح ها کاهش یافته و گریز مرکز بین جناح ها و حتی حذف گرایشاتی از حکومت به ریزش حکومتی منجر شده.در کوتاه مدت این فرجی است اما در بلند مدت برای تداوم حکومت خطرناک است.
لذا تداوم حکومت مطلقه فقهی عامل مهم سقوط و ریزش جناح های حکومتی است خصوصا وقتی این وضعیت در بستر فشار جامعه انجام می شود و تعادل کلیت رژیم را هم از بیرون حکومت به هم می زند.

(4)تداوم "ولایت مطلقه" جابجائی از عنصر متعادل کننده به عنصر ایجاد بحران:

اگر تاریخ رژیم اسلامی را نگاه کنیم، براحتی می بینیم که عنصر ولایت فقیه در ابتدا عامل اتصال جناح های رژیم بود و هر قدر بیشتر رژیم تحت تاثیر سیاستهایش قرار گرفت، به عامل تشدید بحرانهای درون حکومتی تبدیل شده. خامنه ای امروز حتی با خامنه ای دهسال پیش تفاوت اصلی دارد و فاصله حیاتیش را با جناح ها و جنگهای جناحی نمی تواند حفظ کند. مشکل مهمتر اینست که خامنه ای مرتب دارد به اخر زندگیش نزدیک می شود و حتی حضور او هم نمی تواند ادامه یابد.لذا طراحان استراتژیک رژیم منجمله رفسنجانی باید دوباره دست بکار شوند و تغییرات ماهوی را جلو بکشند:


(5) نفش رفسنجانی و جناحش در جلو کشیدن طرح "متعارف سازی" رژیم اسلامی و همکاری خامنه ای:

در حالیکه خیلی از اپوزسیون فکر می کردند ، مرگ خمینی پایان رژیم اسلامیست، رفسنجانی ، خامنه ای را بالا کشید و گذاشت توی تاقچه "ولایت مطلقه" و رژیم مرحله مهم و حساس گذارش را طی کرد. از دید من رژیم اسلامی با "قرار داد اتمی" با غرب دارد پیش زمینه های چوست اندازی دیگری را فراهم می آورد که مدتهاست مورد توجه خاص استراتژیستهای حکومتی بوده.همانکه سعید امامی هم در سحنرانی سال 67 در سازمان اطلاعات ارائه داده بود.


پاشنه آشیل رژیم ولایت مطلقه، نفس ولایت مطلقه و فردی بودن است.رفسنجانی و کلیت رژیم به این حقیقت کاملا واقف هستند. اگر در زمان مرگ خمینی، بالا بردن خامنه ای راه حل بود، الان بعید است که بالا بردن فردی دیگر امکانپذیر باشد.


اینست که رفسنجانی رسما و علنا از تبدیل نظام اسلامی به "نظام شورائی" صحبت می کند. شورائی که احتمالا همان شورای خبرگان است و نقش رهبری فردی را بعد خامنه ای به عهده خواهد داشت. از دید من این قدم مهمی است که نه تنها دینامیزم درونی جناح های حکومتی را بهبود می بخشد بلکه به فشارهای بیرون حکومتی از سوی راست سیاسی که شعار "خذف ولایت فقیه" را می دهد پایان می دهد.


خامنه ای مجبور است زمینه تداوم نظامش را بعد از مرگش بچیند.مجبور است در طراحی اینده رژیم از همان الان فعال باشد. از دید من نقش او از همین الان پیشگیری از بحران حکومتی است و راهی ندارد مگر فعالیت پشت پرده برای انتقال قدرت به شورای رهبری. همانطور که در پروژه "قرار داد اتمی" پشت پرده و بعدا جلوی پرده همکاری کرد و داد و بیدادهای جناح اصول گرا و حامی خودش را هم خواباند!

(6) انتخابات رژیم ، طراحی ها بلند مدت جهت "متعادل کردن رژیم اسلامی" و نقش مردم:

بار دیگر انتخابات رژیم نزدیک می شود و راست اپوزسیون فریاد "تحریم" سر می دهد و مردم را به خانه نشینی تشویق می کند.جناح دیگری از راست هم دوباره فریاد "رفراندوم بکنید" سر می دهند.اینها صحنه های تکراری است.
رژیم اسلامی در استانه انتخاباتش مثل ماری می ماند که دوباره دارد پوست می اندازد.مارها در این وضعیت بسیار ضربه پذیر هستند چون قدرت تحرکشان کم می شود. پشت پرده انتخابات رژیم ، طراحی استراتژیک "متعادل سازی" یا تداوم حکومت مطلقه فردی به شدت ادامه دارد.انتخابات در سطحی انعکاس درگیریهای درون حکومتی خواهد بود و درست مثل سال 88 اگر مردم وارد صحنه شوند تعادل رژیم را می توانند به هم بزنند.


لذا بر خلاف توصیه های راست سیاسی ، چپ باید بتواند جنبش اعتراضی فعال جنبش فراخوان برای اعتصابات سراسری و جنبش نامتعادل کردن رژیم باشد. باید جامعه را حول سرنگونی رژیم حول به هم ریختن نمایشهای مستهجن انتخاباتی شوراند.باید مبارزه فکری و ایدئولوژیک سر رفراندوم واقعی و انتخابات واقعی را بر علیه راست سیاسی سازمان داد.


شیفت دادن حکومت اسلامی از ولایت مطلقه به نظام شورائی رهبری گرچه به بخشی از بحران حکومتی پایان می دهد اما بحران کلیت نظام را به مرحله شدیتر انتقال خواهد داد. شورائی کردن رهبری خودش بحرانهای بیشتری را در شکم دارد. تضاد جناح های حکومتی در عدم حضور اتوریته فردی بیشتر رشد خواهد کرد. درست مثل همه صحنه های تاریخ چرخه سقوط دیکتاتوریها عبارتست از تبدیل شدن مرهم ها به زهرها در فازهای بعدی!


پاسخ نهائی این بحران را مردم و جنبش مردم باید بدهد وگرنه رژیم بازهم بحرانهایش را پایان خواهد داد!


منابع دیگر:

(1)منصور امان: انتخابات خبرگان در تله جنبش اجتماعی
http://www.tipf.info/entekhabate,khobregan,tale.htm
(2)مصباح یزدی: قصد دارند زمینه کنار گذاشتن ولی فقیه را اماده کنند (رادیو فردا)
http://www.tipf.info/gasd,darand,ba,refrandom.htm
(3)پرویز داور پناه: "انتخابات آینده" و دوزیست های سیاسی
http://www.tipf.info/en,do,zistha.htm
(4)فتنه 94 خطرناکتر از فتنه 88:
http://www.tipf.info/amrika,tahrimaha,jadid,rafi.htm
(5)تاریخ برگزاری انتخابات مجلس و خبرگان در ایران اعلام شد (رادیو فردا)
http://www.radiofarda.com/content/f4_iran_set_date_election_parliament/26856602.html
(6)انتخابات مجلس و خبرگان ؛ لشگر آرایی باندها (محمود خادمی)
 


 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد