مقاله

 

 

تاریخ انتشار:27.03.2015

حساس ترین دور مذاکرات درلوزان سوئیس و حواشی آن

فرانسوا هولاند در یک گفتگوی تلفنی با حسن روحانی خواستار یک توافق "پایدار، مستحکم و قابل کنترل" در بارۀ برنامۀ هسته ای ایران شد. رئیس جمهوری فرانسه امروز پنجشنبه ٦ فروردین / ٢٦ مارس، بدرخواست همتای ایرانی خود، با وی در بارۀ مذاکرات جاری در لوزان سوئیس گفتگو کرد. حسن روحانی امروز با رهبران روسیه، انگلستان و چین نیز سخن گفت و لغو کلیۀ مجازات های بر قرار شده علیه ایران را "عامل اصلی پیشرفت به سوی حل نهائی" اختلافات دانست . دورتازه مذاکرات اتمی ایران و آمریکا از صبح پنجشنبه درلوزان سوئیس آغازشد. وزرای امورخارجه آمریکا و جمهوری اسلامی از صبح پنجشنبه ٦ فروردین / ٢٦ مارس، حساس ترین دور مذاکرات خودرا درلوزان سوئیس ازسرگرفتند.

fri


یمن میدان نبرد ایران و عربستان سعودی؟



بی بی سی : ناآرامی های یمن به اوج خود رسیده است. رقابت های شیعیان حوثی، قبایل سنی مذهب، عربستان سعودی و سایر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، ایران و القاعده و اکنون دولت اسلامی (داعش) سبب شده که خشونت ها در یمن به سرعت گسترش یابد.


"نبودن نقشه خروج"

در جریان جنگ های داخلی دهه ۱۹۶۰، جمال عبدالناصر رئیس جمهوری وقت مصر برای حمایت از جمهوریخواهان یمن در برابر سلطنت طلبان، هواپیماهای نیروی هوایی مصر را به یمن فرستاد. این هواپیماها مواضع سلطنت طلبان یمنی را با سلاح های شیمیایی هدف قرار دادند.

تا سال ۱۹۶۷ که بریتانیا از یمن خارج شد، یمن و ایالات مجاورش تحت الحمایه بریتانیا بودند. یمن جنوبی را کمونیست ها با حمایت شوری سابق اداره می کردند و روس ها پایگاه هایی در آنجا دایر کرده بودند.

گفته می شود در جنگ داخلی سال ۱۹۹۴، عربستان سعودی از مردم یمن جنوبی که تلاش ناموفقی برای جدا شدن از یمن شمالی کرده بودند، پشتیبانی می کرد.

در طی ۲۰ سال گذشته نیز ارتش آمریکا حضور کمرنگ و محدودی در این کشور داشته و بیشتر سرگرم آموزش و مشورت دادن در ارتباط با مقابله با تروریسم بوده. اکنون که جنگجویان حوثی یک شهر نزدیک به پایگاه نیروهای ویژه آمریکا را اشغال کرده اند، حضور نظامی آمریکا در یمن نیز پایان یافته.

یک مقام ارشد غربی که نخواست نامش ذکر شود گفت: "خطر واقعی یک جنگ داخلی این است که بازیگرانی از خارج وارد صحنه شوند."

ولی قدرت های خارجی قبل از این که خود را متعهد به مداخله نظامی در یمن کنند به دقت فکر خواهند کرد. مداخله خارجی ها در یمن موضوع تازه ای نیست.
 

همزمان با دومین روز حملات هوایی عربستان سعودی به مواضع حوثی‌ها در یمن، عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری یمن وارد ریاض شده است.


از روز چهارشنبه که آقای هادی همزمان با پیشروی حوثی‌ها به عدن این شهر را ترک کرد این نخستین بار است که اخبار رسمی درباره موقعیت رئیس جمهوری یمن منتشر می‌شود.


آقای هادی در بدو ورود به ریاض مورد استقبال وزیر دفاع عربستان سعودی قرار گرفت. به گفته مقام‌های رسمی، آقای هادی قرار است از ریاض عازم شرم‌الشیخ شود تا روز شنبه در نشست سران اتحادیه عرب در مصر حضور یابد.


حملات هوایی عربستان سعودی علیه آنچه مواضع حوثی‎ها می‌نامند چهارشنبه شب آغاز شد و ایران این اقدام ریاض را " خطرناک" توصیف کرده است.به گفته مقام‌های ریاض، ۹ کشور دیگر در این ائتلاف علیه حوثی‌ها همراه عربستان سعودی هستند.7


کشورهایی که با اعزام هواپیما به عربستان سعودی در این عملیات حضور دارند کویت، امارات متحده عربی، قطر، بحرین، اردن، سودان، و مغرب معرفی شده اند.

bbc



گاردین: توافق اتمی نهایی، تنها پس از توافق بر سر تمام جزئیات


روزنامه گاردین به نقل از يک ديپلمات ارشد اروپايی گزارش داد که حتی اگر مذاکرات هفته جاری ميان ايران و قدرت‌های جهانی به توافقی بر سر موارد کليدی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی منجر شود، بيشتر اين توافق تا پايان ضرب‌الاجل پايان ماه ژوئن (۱۰ تير) محرمانه باقی می‌ماند.

شماره روز چهارشنبه، پنج فروردين، روزنامه بريتانيايی گاردين به نقل از اين ديپلمات ارشد اروپايی افزوده است: «اين هفته پايان بازی نيست. تا پايان اين هفته توافقی در کار نخواهد بود، زيرا توافق تنها زمانی خواهد بود که بر سر تمام جزئيات فنی که بسيار زيادند تفاهم شود.»

سخنان اين ديپلمات ارشد اروپايی که گاردين نامی از او نبرده، در آستانه آغاز دور تازه‌ای از گفت‌وگوهای هسته‌ای ميان ايران، آمريکا، بريتانيا، فرانسه، چين، روسيه و آلمان بيان شده است، گفت‌وگوهايی که محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران، آنها را «بسيار حساس» توصيف کرده است.

ايران و گروه ۱+۵ پايان ماه مارس (کمتر از يک هفته ديگر) را به عنوان ضرب‌الاجل خود برای رسيدن به توافقی کلی تعيين کرده‌اند تا بتوانند پس از آن، تا پايان ماه ژوئن (سه ماه ديگر) به توافقی کلی و نهايی بر سر برنامه هسته‌ای جنجالی جمهوری اسلامی برسند.

اما مقام ارشد اروپايی به گاردين گفته است که آن چه اهميت بيشتری دارد، ضرب‌الاجل دوم است که بر اساس آن بايد تمام جزئيات و ضمائم يک توافق کامل شوند.

به گفته او، طرف‌های مذاکرات همچنان در حال کار بر روی متن توافق نهايی هستند و هنوز جزئیات ۶۰ درصد از متن آن باقی است.

اين مقام ارشد اروپايی تاکيد کرده است: «آن چه ما مشتاقيم تا پايان اين هفته به دست بياوريم، درکی مشترک بر روی مسائل و عوامل کليدی است.»

پيش از اين مجيد تخت روانچی، عضو تيم مذاکره‌کننده هسته‌ای ايران، گفته بود که اختلافات ميان جمهوری اسلامی و قدرت‌های جهانی «خيلی کم» شده و تنها «يکی دو مورد اساسی» باقی مانده است.


حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، روز پنجشنبه، همزمان با انجام مذاکرات هسته‌ای در شهر لوزان سوئیس و نزدیک شدن به موعد مقرر برای حصول توافق کلی، به باراک اوباما، همتای آمریکایی خود، و دیگر رهبران گروه ۱+۵ نامه نوشت.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، مقام‌های رسمی کاخ سفید نگارش نامه از سوی آقای روحانی به باراک اوباما را تایید کرده‌اند. اما محتویات نامه‌های آقای روحانی هنوز مشخص نیست.

وی همچنین روز گذشته در تماس‌های تلفنی جداگانه با رهبران فرانسه، بریتانیا، چین و روسیه صحبت کرده است.

آقای روحانی به دیوید کمرون، نخست‌وزیر بریتانیا، گفته است که ایران بر اساس منافع ملی و بین‌المللی عمل می‌کند و این فرصت استثنایی نباید از دست برود.

به گفته دفتر ریاست جمهوری فرانسه نیز آقای اولاند در صحبت‌های خود با آقای روحانی خواستار دستیابی به توافقی «نهایی، مستحکم و قابل راستی‌آزمایی» شده است.

مذاکرات ایران و ۱+۵ روز شنبه به پایان خواهد رسید.


radio.farda

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد