مقاله

 

 

تاریخ انتشار:23.03.2015

چشم انداز مذاکرات هسته‌ای در سایه تغییر لحن آیت‌الله خامنه‌ای


اگر چه آیت الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران پیام نوروزی باراک اوباما را غیرصادقانه دانسته است، اما به نظر می‌رسد که پاسخ او به سخنان رئیس جمهوری ایالات متحده این بار با لحن متفاوتی ابراز شده است.

آیت الله علی خامنه‌ای آمریکا را متهم کرده است که با فشارهای اقتصادی، و به توصیف او، زورگوئی ، می خواهد ایرانیان را به ضدیت علیه حکومت اسلامی وادارد.

او این نظر را در سخنرانی سالانه اش به مناسبت نوروز، و یک روز پس از آن مطرح ساخت که بارک اوباما در پیام نوروزی خود خطاب به مردم و رهبران ایران ابراز امیدواری کرده بود که نوروز امسال بتواند به نقطه عطفی در بازگشت ایران به جامعه بین‌المللی و تجدید مناسبات با آمریکا منجرشود.

علی اصغر رمضانپور، روزنامه‌نگار، در این باره به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که لحن سخنان آقای خامنه‌ای از آن شکل اتهام‌زنی بدون استدلال خارج شده است و او ناگزیر شده است که با لحن نسبتا محترمانه‌ و همراه با استدلال صحبت کند.

به گفته این روزنامه‌نگار، این تعبیر آقای خامنه‌ای که سخنان آقای اوباما را صادقانه نمی‌داند به این معنی است که نمی‌تواند با نفس استدلالی که در صحبت‌های رئیس جمهوری آمریکا هست، مخالفت کند و فقط نسبت به نیت آقای اوباما تردید دارد.

علی اصغر رمضانپور درباره این گفته آقای خامنه‌ای که در ایران کسی با توافق هسته‌ای مخالف نیست، گفت که این سخنان به این دلیل بیان شده است که رهبر ایران و مخالفان توافق احتمالی، همانند مخالفان توافق در خارج از ایران مثل نتانیاهو، تحت فشار افکار عمومی قرار گرفته‌اند و می‌خواهند خود را از زیر این فشار خلاص کنند. او معتقد است که فضای گفتگوی هر دو طرف نشان می‌دهد که بیش از هر زمان دیگر به توافق نزدیک شده‌اند و طبیعی است که قصد داشته باشند تا آخرین لحظه راه را برای هر تصمیمی باز بگذارند، به همین دلیل هم در سخنان آقای خامنه‌ای نوعی سخن گفتن از دو موضع دیده می‌شود؛ هم موضع دولت و رسیدن به توافق تایید می‌شود و هم دورنمایی شامل نرسیدن به توافق به چشم می‌خورد.

به اعتقاد این روزنامه‌نگار به احتمال زیاد دو طرف در مهلت مقرر به توافق هسته‌ای دست پیدا میکنند چرا که هر دو طرف، و بیشتر ایران، به این توافق نیاز دارند.

voa
 


سه نکته مهم در اين پيام نهفته بود.

علی کشتگر

آيت الله خامنه ای که همه ساله در پيام نوروزی اش بنابر تمايلات و جهت گيری های سياسی خود سال جديد را نام گذاری می کند، سال ۹۴ را سال « دولت و ملت،‌ هم‌دلی و هم‌زبانی » ناميد.


۱ـ همدلی دولت و ملت


خود خامنه‌ای جزء کدام يک از اين دو وجه ملت و دولت است؟ مقصود خامنه ای از دولت، رئيس جمهور، کابينه او و مرادش از ملت "امت حزب الله" و نهادهای انتصابی زير نظر رهبری، سپاه و بسيج و در راس همه آنها خود اوست. بنابراين همدلی و همراهی دولت و ملت يعنی حرف شنوی و اطاعت روحانی از ملتی که سخنگوی اصلی آن خود خامنه ای است و نه البته همراهی دولت روحانی با خواسته های مردم ايران که خامنه ای و بيت رهبری مانع اصلی آن اند.

و اما چرا سال ۹۴ اين همدلی و همراهی از هر زمان ديگر برای خامنه ای اهميت بيشتری پيدا کرده است؟ برای آن که در سال ۹۴ انتخابات خبرگان و شورای اسلامی در راه است و خامنه ای مصمم است که همراهان و طرفداران "فتنه" سبز و نزديکان آنان مثل محمد خاتمی و حتی هاشمی رفسنجانی حتی الامکان به اين مجالس راه نيابند. يکی از مشکلات و موانع بر سر راه اين پروژه خامنه ای دولت روحانی است که مردم از آن انتظار دارند با دفاع از فصل سوم قانون اساسی، حوزه محدود رقابت های انتخاباتی را وسيع تر کند و در برابر حذف و طرد نامزدهای اصلاح طلب بايستد. از همين رو مساله همدلی و همراهی روحانی و کابينه او با ملت که مقصود اقليت طرفداران خامنه ای و بيت رهبر است به دغدغه اصلی مقام معظم رهبری برای سال ۹۴ تبديل شده است. پيام روحانی نيز به نوعی همين اختلاف و ناهمدلی ميان دولت و آقای خامنه ای را در مورد انتخابات های زائد پيش رو در خود حمل می کرد. روحانی درباره برگزاری دو انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی که در سال ۹۴ برگزار می شود گفت: بايد فضای بهتری برای فعاليت احزاب به وجود ايد و "آستانه تحمل... بالا برود." دست به دست هم دهيم مجلسی بسازيم که شايسته اين ملت بزرگ ايران است. آستانه تحمل چه کسانی برای انتخابات بايد بالا برود؟ پاسخ روشن است، خامنه‌ای و شورای نگهبان او. به اين ترتيب ناهمدلی دولت و ملت مورد نظر خامنه ای در پيام نوروزی رهبر و رئيس جمهور آشکار بود.

۲ـ خامنه ای در پيام نوروزی خود به دشمنان يعنی به آمريکا و متحدان آن حمله نکرد و برعکس سال آينده را سال پيروزی های بين المللی و منطقه‌ای ايران دانست. احتمالا اين به مفهوم آن است که وی بخت دسترسی به توافق هسته ای و کاهش تحريم ها را نزديک می داند.

۳ـ خامنه ای با دفاع از مديريت جهادی و اين که هرجا چنين مديريتی دنبال شده پيروزی به بار آورده به آنچه از نظر او پيروزی جمهوری اسلامی در سوريه، عراق، يمن و ساير کشورهای منطقه است اشاره داشت. به اين ترتيب او به ادامه دخالت های تنش فزايانه جمهوری اسلامی در منطقه که همان مديريت جهادی است تاکيد کرد. بی ترديد انتخابات‌های مجلس خبرگان و شورا بزرگترين دغدغه رهبر جمهوری اسلامی در سال جديد است. بويژه آن که بر سر نظارت استصوابی و ورود اصلاح‌طلبان در انتخابات، ميان دولت روحانی و هواداران هاشمی رفسنجانی با رهبر جمهوری اسلامی اختلافات عميقی وجود دارد.

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد