مقاله

 

 

تاریخ انتشار:13.11.2014

وزير خارجه عمان: بر سر مسايل بزرگی توافق شد


روزنامه شرق درپايان دو روز مذاکرات سه جانبه محمدجواد ظريف جان کری و کاترين اشتون، نوشته است: «يکشنبه شب سرانجام پس از دو دور مذاکرات سه‌جانبه وزرای خارجه ايران، آمريکا و نماينده گروه ۱+۵، يوسف بن‌علوی از توافق بر سر مسايل بزرگ در مذاکرات هسته‌ای خبر داد؛ توافقی که می‌تواند راه را برای توافقی تاريخی هموار کند.»

روزنامه اعتماد در يادداشتی با تاکيد براينکه « مسير برد - برد از مسقط می‌گذرد»، نوشته است: در مذاکرات عمان «اراده سياسی طرف‌های گفت‌وگو کننده به‌ويژه اصلی‌ترين آنها يعنی تهران و واشنگتن، پيدا کردن راه‌حل فنی برای توافقی است.»

روزنامه ايران نيز در تيتر يک خود از «ارزيابی مثبت ديپلمات‌ها از نشست هسته‌ای عمان» گزارش داده و روزنامه آرمان در گزارشی با تيتر « مذاکرات محرمانه در شب روشن هسته ای» نوشته است: « نسيم توافق درعمان وزيدن گرفت.»

روزنامه جوان اما درتيتر يک خود از باقی بودن «گير مذاکرات نفسگير در عمان»گزارش داده است.

روزنامه ابتکار هم در تيتر يک خود از اوج گرفتن فعالت «جبهه پايداری عليه توافق» خبر داده و از قول محمود نبويان، نماينده عضو اين جببه، نوشته است: «نمی‌گذاريم سوم آذر جشن امضای توافق را بگيرند.»
 

مذاکره روز سه‌شنبه، ۲۰ آبان، ایران و گروه ۱+۵ پس از دو روز مذاکره طولانی میان جان کری، وزیر خارجه آمریکا، با همتای ایرانی او محمدجواد ظریف، در مسقط انجام می‌شود و این در حالی است که در جلسات دو روز گذشته نشانه‌ای از پیشرفت مذاکرات دیده نمی‌شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، جلسه روز سه‌شنبه به ریاست کاترین اشتون، مسئول پیشین سیاست خارجی اتحادیه اروپا، برگزار می‌شود و هدف از آن در جریان گذاشتن اعضای ۱+۵ در خصوص گفت‌وگوهایی است که میان کری و ظریف انجام شده است.

وزارت خارجه آمریکا گفت‌وگوهای دو روز گذشته را «سخت، صریح، و جدی» توصیف کرده، اما افزوده‌ است که «هنوز وقت برای پیشرفت در مذاکرات هست».

به گزارش خبرگزاری فرانسه، به دنبال مکالمه آقای لاوروف و کری، وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای اعلام کرد که «ضرورت دستیابی هر چه سریع‌تر به یک توافق جامع برای عادی کردن وضعیت برنامه‌ هسته‌ای ایران مورد تایید دو کشور قرار گرفته است».

جان کری و سرگئی لاوروف پس از مذاکرات روز سه شنبه قدرت‌های بزرگ با ایران که در مسقط پایتخت عمان برگزار شد، و گمانه زنی‌ها در باره احتمال عدم دستیابی به توافق در مذاکرات نهایی ۲۴ نوامبر، با یکدیگر گفت‌وگو کردند.

باراک اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده، با ارسال نامه‌ای به روسای مجلس نمایندگان و سنای آمریکا وضعیت ملی اضطراری در قبال حکومت اسلامی ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد.

در این نامه که تاریخ ۱۲ نوامبر، برابر با ۲۱ آبان را بر خود دارد، تاکید شده است: از آنجا که روابط ایران و آمریکا هنوز به حالت عادی در نیامده و فرایند اجرای توافق سال ۱۹۸۱ با ایران همچنان طی نشده است، رییس جمهوری آمریکا وضعیت ملی اضطراری در قبال ایران را تمدید می‌کند.

ایران و آمریکا سال ۱۹۸۱ با میانجی‌گری الجزایر به توافقی دست یافتند که به بحران گروگان‌گیری سفارت آمریکا در تهران پایان داد، اما هنوز برخی از مفاد این توافقنامه محل مناقشه است و مسائل میان طرفین حل‌نشده باقی مانده است.

اخیراً نشریه و سایت سوئیسی "بیلان" که خود را "مرجع اصلی اقتصادی" این کشور معرفی می‌کند گزارش مفصلی در بارۀ گشایش بازار ایران به روی غربی‌ها و چشم‌اندازهای رویا ‌انگیز آن منتشر کرده است. یک مدیر ساعت‌سازی‌های سوئیس می‌گوید بعد از صحبت با توزیع‌کنندگان ایرانی تازه متوجه اهمیت این بازار شده است. اشتیاق ایرانیان به کالاهای تجملی و لوکس، باعث شده که مارک‌هایی مثل رولکس با زمینۀ بسیار مساعدی برای افزایش فروش خود در ایران مواجه شوند.

یکی دیگر از پیشتازان صنایع سوئیسی در ایران، شرکت قهوه‌سازی "لا سوموز1" است. یکی از شرکای این شرکت در ایران، بهرام رادان بازیگر سینما است که در کافی‌شاپ‌های تهرانی خود (کافه ویونا)، قهوۀ "لاسوموز" ارائه می‌کند.


گزارشگر نشریۀ بیلان، ماری واکاریدیس2، بر عطش ایرانیان به برند یا اجناس مارک‌دار تأکید دارد و می‌نویسد که مارک‌های مشهور سوئیسی مثل شوپار3، آی.دبلیو.سی4 یا تاگ هوئر5، به رغم گرانی، به آسانی فروخته می‌شوند.


گزارشگر سوئیسی از یک مدیر شرکت بین‌المللی نقل می‌کند که از ٧٨ میلیون جمعیت ایران "حدود هشت میلیون بسیار پولدارند... حدود یک‌چهارم جمعیت نیز از قدرت خرید "راحتی" برخوردار است، با اینحال طبقۀ متوسط و پائین بسیار عذاب میکشید"

یک مدیر ایرانی که نامش فاش نشده به رسانۀ سوئیسی گفته است: "توصیه می‌کنم تا زمانی که اختلافات بر سر پروندۀ اتمی حل نشده، از امضای قراردادها پرهیز کنید. در عوض الآن فرصت مناسبی است برای برقراری تماس و شناسایی طرف‌های قابل اعتماد... اما روزی که تحریم‌ها برداشته شود همه هجوم خواهند آورد و بازار ایران ازدست سوئیسی‌ها و حتی اروپایی‌ها در خواهد رفت"...

یک دیپلمات مستقر درجنوب اروپا می گوید: « اسلامی بودن ما ایران بسیار شبیه کاتولیک بودن ایتالیایی ها شده است. همه بر زبان می آوریم که مومن هستیم ولی در خفا تقلب های مالیاتی و خیانت به زنان مان برقرار است»

به نوشته اکونومیست ، قدرت و تاثیر ملاها کمرنگ شده است و در خیلی از امور٬ حضور مستقیم ندارند. خیلی های شان به مدارس دینی و حوزه ها برگشته اند و به مسائل روزانه جامعه٬ اقتصاد و سیاست خارجی اشاره چندانی نمی کنند. البته در تصمیم گیری هاو اصول کلی حکومتی٬ نفوذشان همچنان پابرجاست. در طی گفتگوهای دیپلماتیک در باره قدرت هسته ایی ایران٬ غربی ها متوجه شده اند که مواضع هیئت های مذاکره کننده ایرانیِ در پی سفر به قم مدام عوض می شود.

روحانیت ایران همچنان از قدرت اقتصادی و منابع کسب درآمدِ متنوعی برخورداند و به همین دلیل نفوذ اقتصادی شان زیاد است. با این وجود برای ایرانیان٬ اعتقادات معنوی اهمیت دارد و مسلمان بودن را بخشی از هویت شان می دانند.

با اینکه بسیاری از مردم از مذهب حکومتی فاصله می گیرند ولی هنوز چهارچوب قوانین مذهبی تعبیه شده در کشور را نمی توانند انکار کنند. زنان باید حجاب را به هر حال رعایت کنند و جدا سازی زنان از مردان در بخش های مختلف اجتماع اجرا می شود. با این وجود٬ زنان توریست کشورهای عربی احساس می کنند که ضوابط محدودکننده برای زنان در ایران انعطاف بیشتری دارد و می گویند در ایران خود را آزادتر حس می کنند.

حضور زنان در دانشگاه های ایران عملا دو برابر مردان شده است تا حدی که دانشگاه ها را به این فکر واداشته است تا نسبت های پذیرش را سهمیه بندی کنند و سهمیه ثابتی برای مردان در نظر بگیرند تا شانس ورودشان افزایش یابد. بر طبق آمار یکی از تحقیقات مجلس ایران٬ ۸۰ درصد زنام مجرد دوست پسر دارند.

شهر قم یکی از بیشترین تغییرها را به خود دیده است. از وقتی که نقش شهر مذهبی قم و فارغ التحصیلان مدارس مذهبی در اداره ایران زیاد شده است به همان نسبت انتقال ثروت به این شهر که به خودی خود از طریق زیارت و دریافت خمس ذکات ثروتمند بوده است چندین برابر گشته است. اتفاقی که در افزایش جمعیت این شهر نیز به طور فاحشی نمایان است. فروشگاه ها و شرکت های خصوصی که حاصل رونق فعالیت های تجاری شهر است با شتاب وسیعی در خیابان شهدا سر برافراشته اند و عملا ادارات دولتی و و مدارس حوزه را به گوشه ایی رانده اند.

بر طبق مقرارات حوزه های علمیه٬ طلبه ها بهتر است لباس ساده و مشخصی داشته باشند ولی ثروت و مصرف شهر به میان طلبه ها هم رخنه کرده است. به قول یک فروشنده عینک٬ بازار عینک های گرانقیمت در شهر داغ است چون این یکی از وسایلی است که می توانند دیده شوند. بسیاری از طلبه ها با خرید کفش های آخوندیِ رنگارنگ٬ راهی برای ابراز وجود « دنیوی» می یابند. یکی از طلبه های سابق می گوید: « زندگی خصوصی شهر قم سرشار از گناه است. ما بالاترین مصرف مشروبات الکلی در کشور را نصیب خود کرده ایم»

کافه های شهر پر است از حضور مختلط زنان و مردان و این اواخر شبها هم باز هستند. حجاب کامل صورت کمابیش در بین زنان محجبه مذهبی شهر رسم بود ولی بعد از هجوم ۳ مرد که از چادر و روبنده برای ورود به مدرسه دخترانه و توهین جنسی دختران استفاده کردند از نطر قانونی منع شده است.

در یک کلام فاصله گرفتن مردم از مذهب کاملا مشهود است . طبق قانون همه ساختمان های عمومی باید نمازخانه داشته باشند. اما سفر در جاده های ایران به شما چیز دیگری را نشان خواهد داد. در تمامی ایستگاه های بین راه از تعداد کفش هایی که باید در ورودی نمازخانه ها باشد روز به روز کاسته می شود.

 

منابع : رسانه های مختلف فارسی زبان دولتی


________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد