مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 04.05.2014

بحران اوکراین؛ درگیری و آتش‌سوزی جان ده‌ها نفر را در اودسا گرفت



اودسا شاهد بدترین خشونت‌ها از زمان سقوط دولت یانوکوویچ بوده است


ده‌ها نفر در پی درگیری‌ها و به‌ویژه در آتش‌سوزی در ساختمانی در بندر اودسا در جنوب اوکراین کشته شدند؛ درگیری‌ها میان جدایی‌طلبان هوادار روسیه و هوادران یکپارچگی اوکراین رخ داده است.بنا به گزارش‌ها این ساختمان که یک اتحادیه کارگری است در اشغال جدایی‌طلبان بوده است.

خبرگزاری رویترز می‌گوید در این «بدترین خشونت» رخ داده از زمان سرنگونی دولت ویکتور یانوکوویچ در اوکراین، گزارش پلیس از کشته شدن ۳۸ نفر بر اثر خفگی یا پریدن از پنجره‌ها برای گریز از آتش حکایت دارد.

در اودسا پیشتر نیز درگیری‌هایی -از آن دست که به‌ویژه در شرق اوکراین از زمان فعالیت جدایی‌طلبان هواداران روسیه رخ داده- گزارش شده بود. با این همه، آنها به مرگ منتهی نشده بودند.

این بندر ۱۲ اردیبهشت شاهد تظاهرات هواداران دولت مرکزی اوکراین بوده و پلیس پیشتر گزارش داده بود که دست‌کم چهار نفر در خشونت‌های مربوط به راه‌پیمایی کشته شده‌اند.

به گزارش پلیس در زمان تظاهرات نیز مواد آتش‌زا، بمب‌های بنزینی و قطعات بزرگ سنگ پرتاب شده است. خبرگزاری رویترز می‌گوید پلیس کنترل خود را بر خشونت‌ها از دست داده است.

شبکه روسی «راشا تودی» می‌گوید ساختمان اتحادیه کارگران در بندر اودسا، پس از آن آتش گرفت؛ پس از آنکه گروهی از هوداران یکپارچگی با «مخالفان دولت» که در اطراف آن چادر زده بودند، درگیر شده‌اند.

از سوی دیگر خبرگزاری ئونیان اوکراین می‌گوید گروهی از جدایی‌طلبان از پشت‌بام این ساختمان به سوی هوادران یکپارچگی شلیک کرده‌اند.

خبرگزای رویترز نیز از قول پلیس اوکراین می‌گوید که آتش‌سوزی پس از خشونت‌های اولیه خیابانی رخ داده است.

یکی از نمایندگان محلی اودسا -که با تلویزیون اوکراین گفت‌وگو کرده- گفته است هواداران روسیه «به خوبی مسلح بوده‌اند، به خوبی سازماندهی شده بودند و اتفاقات از قبل برنامه‌ریزی شده بود».

او در عین حال گفته است پلیس کار چندانی نکرده است که جلوی درگیری‌ها را بگیرد.

ایالات متحده با «غیر قابل قبول» خواندن خشونت‌های رخ داده، آن را محکوم کرده است.

ماری هارف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در بیانیه‌ای گفته است «امروز جامعه جهانی باید در کنار مردم اوکراین باشد در حالی‌که آنها با این فاجعه روبه‌رو شده‌اند».

سخنگوی وزارت خارجه افزده است «خشونت‌ها و ضرب‌وشتم‌هایی که به کشته و زخمی شدن بی‌دلیل بسیاری انجامید، غیر قابل قبول است».

وزارت خارجه ایالات متحده از طرف‌ها خواسته است که برای آرام کردن اوضاع و حاکم کردن قانون همکاری کنند.

در این بیانیه همچنین از دولت اوکراین خواسته شده است تا در مورد خشونت‌های خونبار اودسا «تحقیقات کامل» انجام داده و «مسببان آن را به دست عدالت بسپارد».

خشونت‌های اودسا همزمان شده است با عملیات نیروهای دولتی اوکراین در اسلوویانسک در در شرق آن کشور، که به گفته کی‌‌یف، در آن «شمار زیادی از جدایی‌طلبان کشته شده‌اند».


سخنگوی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، روز شنبه در یک نشست خبری اعلام کرد که کرملین دیگر هیچ نفوذ و تاثیری بر شورشیان شرق اوکراین ندارد. این سخنگو همچنین از ابراز همدردی عمیق آقای پوتین با خانواده قربانیان آشوب اودسا خبر داد.

در همین حال در ادامه بحران شرق و جنوب اوکراین روز شنبه خبر رسید که جدایی‌طلبان سرانجام ناظران اروپایی را پس از ۹ روز آزاد کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، دیمیتری پسکوف روز شنبه، سیزدهم اردیبهشت‌ماه، در یک نشست خبری اعلام کرد که «اساسا از این به بعد روسیه هیچ نفوذ و اثری بر این افراد ندارد، چرا که ممکن نیست بتوان آنها را راضی کرد که زمانی که جان‌شان در خطر است، سلاح‌هایشان را زمین بگذارند.»

خبرنگاران از آقای پسکوف پرسیده‌اند که روسیه در واکنش به این بحران‌های فزاینده چه خواهد کرد که او نیز در جواب گفته است که «نمی‌توانم به این پرسش پاسخ دهم، چرا که این اتفاقات به کل برای ما چیز تازه‌ای است.»

به گزارش خبرگزاری اینترفکس از مسکو، آقای پسکوف در این نشست خبری از ابراز همدردی آقای پوتین با مردم اودسا و عرض تسلیت به آنها نیز خبر داده است.

روز جمعه، دوازدهم اردیبهشت، ۴۶ تن در جریان ناآرامی و آتش‌سوزی در یکی از ساختمان‌های اشغال شده توسط جدایی‌طلبان در بندر اودسا، در جنوب اوکراین، کشته شدند. این درگیری بین جدایی‌طلبان هواخواه روسیه که در ساختمان مستقر بودند و طرفداران اوکراین که در اطراف آن چادر زده بودند رخ می‌داد.

آقای پسکوف گفته است که این تسلیت ربطی به مقامات رسمی کی‌یف ندارد، چرا که هیچ «مقام رسمی‌ای در کی‌یف وجود ندارد.»

همچنین کرملین نگران است که جامعه جهانی اتفاقات رخ داده در اودسا را چگونه تفسیر خواهد کرد، اتفاقاتی که مسکو دولت موقت کی‌یف را در آن مقصر و «مجرم» می‌داند.

بحران‌ در شرق و جنوب اوکراین در حالی دنبال می‌شود که ناظران اروپایی و دستیاران اوکراینی‌شان که از روز چهارم اردیبهشت‌ماه به اسارت جدایی‌طلبان هواخواه روسیه درآمده بودند، آزاد شده‌اند.

جدایی‌طلبان در شهر اسلاوینسک هشت تن از ناظران سازمان امنیت و حفاظت اروپا را ربودند که سه روز بعد یکی از آنها را به علت ابتلا به بیماری دیابت آزاد کردند. افراد آزاد شده شامل هفت ناظر اروپایی و پنج دستیار اوکراینی آنها هستند.

جدایی‌طلبان اوکراینی بر این عقیده بودند که ناظران اروپایی برای ناتو جاسوسی می‌کنند.

خبرگزاری اینترفکس به نقل از یکی از رهبران جدایی‌طلب نوشته است که این افراد «به دلیل افزایش ناآرامی و ناامنی در شهر» آزاد می‌شوند.

بحران‌ در اوکراین با مرگ ۴۶ نفر در بندر جنوبی اودسا وارد مرحله تازه‌ای می‌شود و کرملین معتقد است که این درگیری نشان‌دهنده آن است که دولت موقت کی‌یف در حال تحریک ملی‌گرایان اوکراینی است. آقای پسکوف در نشست خبری روز شنبه‌اش گفته است که دست‌های ملی‌گرایان اوکراینی تا آرنج به خون آغشته است.

همچنین آقای پسکوف به بهانه بروز این درگیری‌ها به همه‌پرسی کریمه اشاره کرده و از تصمیم آقای پوتین، روسیه و مردم کریمه مبنی بر الحاق این شبه‌الجزیره خودمختار به روسیه ابراز خشنودی کرده است. سخنگوی ولادیمیر پوتین می‌گوید که اگر در کریمه همه‌پرسی برگزار نمی‌شد، باید در آن‌جا نیز «شاهد همین کشت و کشتار و خونریزی می‌بودیم».

farda,radio



_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد