مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 20.09.2014

سرکوب، جامعه را به سمت تروریسم، خلافکاری، فحشا و بیماری سوق میدهد.

آزاده سپهری


تروریسم اسلامی در کشورهایی مانند عراق، سوریه و لیبی از کجا سر بر آورده است؟ بستر رشد این جریانات چه بوده؟ خیلی ها در پاسخ به این سوال به تئوری های توطئه روی می آورند و دولت های غربی را عامل اصلی رشد تروریسم اسلامی می دانند. ولی اگر تخیلات سیاسی خود را دور بریزیم و واقع بینانه نگاه کنیم، می بینیم که عوامل اجتماعی و سیاسی گوناگونی منجر به گسترش تروریسم اسلامی در یکسری کشورها شده.


یکی از این عوامل، که برجسته ترین است، سرکوب و اختناق درازمدت در کشورهایی مانند عراق، سوریه و لیبی ست. شیوه ی حکومتی در این کشورها ترکیبی از سرکوب به سبک فاشیستی، کمونیستی و «خلافت اسلامی» بود. نهادهای سرکوب صدام حسین، حافظ اسد و قذافی به وحشیانه ترین اشکال عمل میکردند و راه نفس کشیدن را بر همه مردم بسته بودند. افراط در کنترل جامعه و در سرکوب جریانات سیاسی و مدنی، افراط گرایی اسلامی را تبدیل به تنها آلترناتیو مقاومت کرد، چرا که در چنین شرایطی به دلیل مسلمان بودن مردم دست حکومت در ریشه کن کردن ایدئولوژی اسلامی بسته است و امکاناتش محدود.


این واقعیت که افراط در سرکوب جامعه را – حالا چه در عرصه سیاسی، چه در عرصه اجتماعی و چه در هر دو – به خشونت و «انحراف» می کشاند، در کشورهای دیگر هم قابل مشاهده است. در زمینه ی رشد خشونت اجتماعی می توان برای نمونه به برخی کشورهای سابقا سوسیالیستی اشاره کرد. کنترل و سرکوب شدیدی که دهه ها در آن کشورها حاکم بود، باعث رشد شدید خشونت، خلافکاری و فحشا در آن جوامع شد. وحشی ترین و خشن ترین باندهای مافیایی که شیوه های کشتارشان دست کمی از تروریستهای داعش ندارد، متعلق به برخی کشورهای سابقا سوسیالیستی اند.


رشد فحشای غیرقانونی در دوران سوسیالیسم باعث شد که پس از فروپاشی نظام در برخی از آن کشورها به فحشا به عنوان راهی کاملا «عادی» و «معمولی» برای کسب درآمد نگاه شود. باندهای مافیایی آن کشورها که بازار فحشا در دست دارند، از خشن ترین ها هستند و به سبک 500 سال پیش «تجارت سکس» می کنند.


اینکه بین سرکوب و خشونت و «انحراف» ارتباطی مستقیم وجود دارد و هر چه سرکوب شدیدتر باشد، خشونت و «انحراف» بیشتر گسترش پیدا می کند، واقعیتی ست که هم در جامعه شناسی و هم در روان شناسی مورد بررسی قرار گرفته. در بررسی معضلات سیاسی نیز بهتر است آدم دیدی علمی و خردگرایانه داشته باشد.
 


_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد