مقاله

 

 

تاریخ انتشار:13.11.2014

فرود بر سطح یک دنباله‌دار در حال حرکت

مأموریت بلندمدت کاوشگر روزتا بالاخره به سرانجام رسید و این دستاورد بی‌سابقه‌ترین پروژه تحقیقاتی دانشمندان بر روی دنباله‌دارها تلقی می‌شود.

آژانس فضایی اروپا روز چهارشنبه ۲۱ آبان توانست برای اولین بار در تاریخ، فضاپیمایی را بر سطح یک دنباله‌دار در حال حرکت فرود آورد.

طرحی از مدارگرد روزتا و سطح‌نشین فیله (پس از جداسازی). طول پنل‌های خورشیدی روزتا، از دو طرف به ۳۲ متر می‌رسد. دلیل این ابعاد غیرمتعارف، ضعف شدت نور خورشید در فاصله‌ای‌ست که کاوشگر از آنجا تعقیب دنباله‌دار را شروع خواهد کرد / سازمان فضایی اروپا (اسا)
کاوشگر ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورویی «روزتا»، با گذشت حدود ده سال از زمان پرتاب خود، بالاخره به نزدیکی سطح هسته دنباله‌دار مورد نظرش، یعنی دنباله‌دار ۶۷/پی چورمیوف-گراسیمنکو، رسید و کاوشگری کوچک‌تر را بر سطح این دنباله دار فرود آورد.

دنباله‌دارها عموماً صخره‌های منجمد و سرگردانی از جنس یخ و سنگ و غبار هستند، که از قلمرو دوردستی در مرزهای منظومه‌مان – موسوم به «ابر اورت» – نشأت می‌گیرند. دنباله‌دار ۶۷/پی چورمیوف-گراسیمنکو، یک دنباله‌دار دوره‌ای‌ست که هر ۶ سال و نیم یک‌بار به گرد خورشید می‌چرخد.

کاوشگر فیله قصد دارد که برای اولین بار از سطح دنباله دار ۶۷/پی چورمیوف-گراسیمنکو عکس‌برداری کنند. اهداف دورتر فیله نمونه‌برداری از سطح پر از یخ و غبار این دنباله‌دار است که می‌تواند پرسش‌های فرضیات نظریه‌هایی را که در آن ستاره‌های دنباله‌دار آورنده عناصر حیات به زمین محسوب می‌شوند، بررسی کند.

دنباله‌دارها به رغم جثه نسبتاً کوچکشان – به‌طوریکه قطر ۶۷/پی چورمیوف-گراسیمنکو، حداکثر ۴ کیلومتر است – با عمری در حدود ۴. ۵ میلیارد سال، قدیمی‌ترین اجرام منظومه شمسی به شمار می‌روند. بسیاری معتقدند این دنباله‌دارها بودند که عناصر آلی زمینه‌ساز ایجاد حیات زمینی را از فواصل دوردست منظومه شمسی – که گرمای خورشید آنقدرها کفاف شکستن پیوندهای مولکولی را نمی‌دهد – به زمین آوردند.

برای فرود موفقیت‌آمیز، فیله باید بر سطحی از دنباله دار می‌نشست که نسبتاً مسطح باشد و شیب تند نداشته باشد. در لحظات نهایی فرستادن فیله به سمت دنباله‌دار، روزتا همراه با این دنباله‌دار و با سرعت حرکت این دنباله‌دار یعنی ۶۶ هزار کیلومتر در ساعت حرکت می‌کرد و فرود نهایی فیله بر منطقه‌ای از قبل مشخص‌شده انجام شد. به دلیل کوچکی این دنباله دار، نیروی گرانش آن نیست ضعیف است و به همین دلیل فرود فیله با سرعت کم، حدود ۷ ساعت به طول انجامید.

پائولو فری، رئیس عملیات روزتا در آژانس فضایی اروپا گفت «فرود بر روی دنباله‌دار ۶۷/پی چورمیوف-گراسیمنکو کاملاً موفقیت‌آمیز بود»؛ او در ادامه با خوشحالی گفت که همه تیم پژوهشی روزتا اشک شوق ریختند.

پیام خوشحال‌کننده بعدی این بود که فیله به روزتا پیام فرستاده و ارتباط با روزتا برقرار است.

 

فیلم شبیه‌سازی جداشدن فیله از روزتا و فرود آن بر سطح دنباله دار ۶۷/پی چورمیوف-گراسیمنکو:

https://www.youtube.com/watch?v=W8bVOGN9jSg



به گزارش رادیو فردا سرنوشت کاوشگر آژانس فضایی اروپا که روز چهارشنبه در رویدادی تاریخی بر سطح یک دنباله‌دار چهار کیلومتری نشانده شد نامعلوم است.

کاوشگر «فایلی» روز چهارشنبه با موفقیت بر سطح دنباله‌دار موسوم به «۶۷ پی»، در فاصله پانصد میلیون کیلومتری کره زمین فرود آمد اما پس از آن، به علت گرانش بسیار پایین دنباله‌دار، این کاوشگر نتوانست جای خود را محکم کند و در حال حاضر وضعیتش نامعلوم است.

کاوشگر فایلی که به اندازه یک ماشین لباسشویی ست و صدکیلوگرم وزن دارد، بخشی از فضاپیمای «رُزِتا» ست که آژانس فضایی اروپا حدود ده سال پیش آن را به فضا فرستاد.

دانشمندان امیدوارند با مطالعه این دنباله‌دار شناخت بیشتری از منشأٔ حیات پیدا کنند.

 


________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد