مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 14.08.2014

تلاش "حکومت مرکزی عراق" برای خلاص شدن از شر مالکی

سعید صالحی نیا



salehinia@aol.com
 

مقدمه:


دو ماه پیش در مقاله ای (3) توضیح دادم که یکی از پیش شرط های فائق امدن بر بحران "حکومت مرکزی عراق" اینست که مالکی را بردارند .از آن تاریخ هم رژیم اسلامی ایران و هم جناح های متعدد حامی این حکومت از جمله "آیت الله سیاستانی" از کنار مالکی کنار رفتند و با انتخاب فواد معصوم بعنوان رئیس جمهور عراق ، قدم نهائی تر برای حل مسئله مالکی برداشته شد.


در هفته اخیر تلاش برای رفع بحران درونی "حکومت مرکزی عراق" با اعلام کاندیداتوری حیدرالعبادی بعنوان نخست وزیر جدید عراق از سوی فواد معصوم، مرحله جدیدی از کشاکش آغاز گردید.ظاهرا مالکی درون حزب الدعوه و دستگاه حکومتی عراق منزوی تر شده و آخرین تلاشها برای "ماندن" را با یک نیمچه کودتای مضحک در شرایطی پیش کشید که دروازه های بغداد در معرض حمله ادمخواران داعش قرار دارد.


در این مقاله کوتاه نگاهی می اندازیم به این سمت از جبهه ارتجاع عراق و پروژه ای که هنوز دنبال یک پارچه نگه داشتن عراق است یا حداقل نگه داشتن بخش "غیر داعشی عراق"!

(1)حمایت عجولانه اوباما از انتخاب "نخست وزیر عراق"!

مدت کوتاهی از اعلام کاندیداتوری حیدرالعبادی توسط فواد معصوم نگذشته بود که اوباما با سراسیمگی از این "انتخاب" استقبال کرد و حمایت خود از تشکیل دولت جدید عراق را بدون نام بردن از مالکی ، اعلام نمود. این حرکت ، ادامه اعلام "حملات محدود نظامی " و "انساندوستانه" برای حفظ تمامیت ارضی اقلیم کردستان عراق از سوی اوباما طی مدت یک هفته ، باید تحلیل شود.اینها دو حلقه است در ادامه هم تا اصول سیاست خارجی حکومت امریکا در عراق را دارد ترسیم می کند.سیاستی که فرسنگها با "طرح خاورمیانه بزرگ" جرج بوش فاصله دارد . سیاستی است تدافعی و از روی ناچاری برای نگه داشتن حداکثر منافع منطقه ای و مهره های خودی در شرایطی که عراق و خاورمیانه دستخوش بحرانی عمومی و هنوز غیر قابل کنترل است.


تا همینجا مشخص است که حکومت امریکا تلاش دارد حول دو سنگر "حکومت مرکزی عراق" و "اقلیم کردستان عراق" پایه های سیاستش را محکم کند و داعش و متحدینش را در مرزهای خود حداقل محدود نگه دارد. تکه به تکه و بخش به بخش با دنبال کردن رویدادها می شود دست این گردانندگان ورشکسته سیاست جهانی را خواند تا بشود سیاستی در مقابل انها طرح نمود.

(2) کشاکش نوری مالکی با جناح فواد معصوم –حیدر العبادی به کجا خواهد انجامید؟:

انتخاب حیدرالعبادی ، بحران حکومتی عراق را ممکنست کمتر کند. نوری مالکی بتدریج از حامیانش دارد منزوی می شود.حکومت اسلامی ایران احتمالا با حکومت امریکا سر رفتن نوری مالکی توافق کرده و زیر اب نوری مالکی را دارند پله به پله می زنند. در این صحنه تلاشهای مذبوحانه نوری مالکی و کودتابازیش را نمی شود جدی گرفت. حکومت "مرکزی عراق" در وضعیتی به شدت متزلزل است . جناح های سنی و شیعه و "کرد" مرتجعی که زیر بال این حکومت روبه موت را گرفته اند از همه سو احساس خطر می کنند. اخبار حاکیست که داعش و متحدینش در حاشیه عراق هستند و ماندنشان در حاشیه بغداد علت نظامی هم ندارد! معنیش اینست که داعش و متحدینش به دلیل سیاسی در دروازه های بغداد چادر زده اند براحتی می توانند حمله نهائی به عراق را شروع کنند یا حداقل با باز کردن سد موصل بغداد را زیر اب بکشند و حکومتش را تسخیر کنند!

(3) چرا داعش و متحدینش در دروازه های بغداد ایستاده اند؟

همانطور که داعش در کنار مرزهای "اقلیم کردستان عراق" این پا و اون پا می کنند، در کنار دروازه های بغداد هم این پا و اون پا می کنند اما چرا؟ ایا ارتشهای ضعیف کردستان عراق یا بغداد مانعی برای داعش و متحدینش هستند؟! من فکر نمی کنم. ظاهرا رازی سیاسی در این ماجرا هست.بدون توافقات در بالا این "حملات" و این "ایستادنها" قابل توجیه نیست.


توسعه داعش و متحدینش در عراق لازم دارد با توافقاتی در سطحی بالاتر هماهنگ شده باشد.این صحنه ها نشان می دهد که رهبران داعش و متحدینش با نگه داشتن مرزهای مناطق "شیعه" و "کرد نشین" توافق کلی کرده اند تا بتوانند مناطق تسخیر شده خودشانرا نگه دارند.داعش تیری رها شده از درون ارتجاع سیاسی خاورمیانه است که دارند "تثبیتش" می کنند.منطقه جغرافیائیش و مرزهایش را به رسمیت می شناسند و در مقابل از این فرقه جنایتکار می خواهند "در عوض" حوزه نفوذ جناح های دیگر ارتجاعی را برسمیت بشناسد!

(4)عراق به کجا می رود؟

تا اینجا سه راس منطقه ای ارتجاع در عراق مشخص شده اند.جبهه بندیها روشن تر شده و همکاری پشت پرده این چناح های ارتجاعی هم بیشتر هویدا می شود.اینکه این سه راس ارتجاعی و اربابان خارجیش فعلا گرداننده زندگی جامعه مظلوم و از هم پاشیده عراق شده اند هم مایه تاسف است و هم ابزار رشد شناخت اجتماعی برای جامعه ایران و دنیا . عراق نشان می دهد که وقتی جامعه ای رهبری سیاسی و سازمانی مترقی و ازادیخواه و برابری طلب و مدرن ندارد ، می تواند به چه جهنمی سقوط کند. یکبار دیگر مردم دنیا می بینند که اونها که با ادعای "گسترش دموکراسی" و مرنیته با سربازانشان و بمبهای هوشمندشان به منطقه خاورمیانه یورش اوردند ، نهایتا با چه سناریوئی ساختند و چقدر انسانیت و مدنیت برای انها بی ارزش است.این صحنه ها پاسخی هم هست به سینه زنان حمله حکومت امریکا در اپوزسیون ایرانی! دورانی بود که اینها فراخوان می دادند که "ایران بعد از عراق مورد "حمله انساندوستانه حکومت امریکا " قرار گیرد! هنوز یادمان است! این مانده در کاسه اینان!


منابع دیگر:
(1)محاصره کاخ ریاست جمهوری عراق به دستور نوری المالکی
http://radiokoocheh.com/article/252764
(2)حمایت اوباما از انتخاب حیدر العبادی بعنوان نخست وزیر جدید عراق
http://abcnews.go.com/Politics/obama-applauds-naming-prime-minister-designate-iraq/story?id=24934569
(3)سه مقاله از این نویسنده در موضوع تحولات اخیر عراق:
"انتخاب" فواد معصوم بعنوان رئیس جمهور عراق به چه معنی است؟
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/674-انتخاب-فواد-معصوم-بعنوان-رئیس-جمهور-عراق-به-چه-معنی-است؟
راه حل کمونیستی و انسان محور یا راه حل قومی مذهبی در عراق؟
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/668-راه-حل-کمونیستی-و-انسان-محور-یا-راه-حل-قومی-مذهبی-در-عراق؟
آغاز حملات هوائی محدود حکومت امریکا در عراق چه اهدافی را دنبال می کند؟
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/681-آغاز-حملات-هوائی-محدود-حکومت-امریکا-در-عراق-چه-اهدافی-را-دنبال-می-کند؟
شطرنج صحنه عراق و بحران قدرت در خاورمیانه
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/660-شطرنج-صحنه-عراق-و-بحران-قدرت-در-خاورمیانه


_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد