مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 29.07.2014

چراغ سبز ظریف و لاریجانی برای تصویب پروتکل الحاقی


وزیر امور خارجه و رئیس مجلس ایران هم‌زمان در دو مصاحبه جداگانه با دو شبکه خبری غیرایرانی تصریح کردند که در صورت حصول توافق با جامعه جهانی بر سر برنامه اتمی، مجلس ایران پروتکل الحاقی آژانس انرژی اتمی را تصویب خواهد کرد.

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در مصاحبه با شبکه خبری سی‌ان‌ان تصریح کرد که ایران در صورت رسیدن به یک توافق "خوب" پروتکل الحاقی آژانس ‌بین‌المللی انرژی اتمی را در مجلس تصویب خواهد کرد.


وی گفت: «اگر به یک توافق خوب برسیم ما تمام تلاش خود را به‌کار می‌گیریم تا پارلمان، پروتکل الحاقی را امضا کند تا جامعه بین‌الملل اطمینان حاصل کند که برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز باقی خواهد ماند.»


ظریف در توضیح "توافق خوب" اظهار داشت: «ما در مورد یک توافق خوب یا یک توافق بد صحبت نمی‌کنیم بلکه در مورد یک توافق شدنی و نهایی صحبت می‌کنیم. چیزی که ما به آن نیاز داریم دستیابی به توافق در مورد عناصر مهم این پازل بزرگ است بنابراین چنین چیزی به یک توافق منجر خواهد شد که تمام اهداف ما را تضمین خواهد کرد.»


وی حصول اطمینان جامعه جهانی از صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران را هدفی دانست که ایران آن را روی میز مذاکره قرار داده است. او تصریح کرد که رسیدن به چنین اطمینانی با ابزارهای علمی کاملا شدنی است و "نیازی به خطوط قرمز مستبدانه و اعداد و ارقام دلخواه ندارد".

در صورت تصویب پروتکل الحاقی، آژانس این اجازه را دارد که از تمامی مراکز اتمی ایران به صورت سرزده بازدید کند. محمد جواد ظریف در پاسخ به این سوال که آیا ایران با بازرسی‌های سر زده برای مدت زمان طولانی موافقت خواهد کرد یا نه، گفت: «ایران آمادگی‌اش را برای پذیرش پروتکل الحاقی، در صورت تصویب پارلمان، اعلام کرده و ما در صورت داشتن توافقی خوب، تمامی اقداماتی که اختیار آن را داریم برای متقاعد کردن پارلمان برای تصویب این پروتکل انجام خواهیم داد تا مهم‌ترین نظام نظارتی بین‌المللی در دسترس را برای اطمینان از ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای‌مان برقرار کنیم.»


علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران نیز در گفت و گو با شبکه تلویزیونی العالم، گفت: «اگر تفاهم کلی در زمینه هسته‌ای انجام شود و تمامی مسائل را حل کند، موضوع پروتکل الحاقی قابل طرح در مجلس است.»


روزنامه‌های ایران این دو اظهار نظر را "چراغ سبز" ایران به غرب ارزیابی کرده‌اند. طرح این پروتکل در مذاکرات اتمی ایران با غرب جزو مسائل اصلی نبوده اما همواره از سوی غرب بر آن تاکید شده است.


اظهارات پیشین مقامات ایران درباره تصویب پروتکل الحاقی


محمدجواد ظریف، در پاییز سال گذشته (۱۳۹۲) نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری "ایرنا" آمادگی ایران برای امضای قرارداد الحاقی ان‌پی‌تی را اعلام کرده بود. وی گفته بود: «ما چیزی برای پنهان کردن نداریم و بازرسی‌های هر چه بیشتر، ماهیت غیرنظامی برنامه‌های ایران را آشکارتر می‌سازند.»


ماه گذشته نیز بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در گفت و گو با خبرگزاری خانه ملت تصریح کرده بود که ایران با شرایطی می‌تواند پروتکل الحاقی به معاهده منع گسترش سلاح‌های اتمی را بپذیرد.


کمالوندی گفته بود: «اگر تحریم ها برداشته شود، خصومت‌ها از بین برود و همه مسائل مربوط به پرونده هسته‌ای حل شود و تنها شفافیت باقی بماند تا پنج به علاوه یک، نگرانی بی‌موردی نداشته باشند، حاضریم پروتکل الحاقی را امضا کنیم، اما تصمیم گیرنده نهایی مجلس است.»
پروتکل الحاقی موافقت‌نامه‌ای است که کشورهای عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌توانند به طور داوطلبانه آن را امضا کنند.


این پروتکل امکان بازرسی‌های وسیع و سرزده از تمامی مناطق مورد نظر اعم از تاسیسات اعلام شده و نشده را برای بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی فراهم می‌کند.


لازم‌الاجرا شدن پروتکل برای کشوری که آن را امضا کرده در گرو تصویب آن در پارلمان کشور است. ایران در جریان توافق موسوم به سعدآباد که در پاییز سال ۱۳۸۲ در تهران بین وزرای امور خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان با حسن روحانی، دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده ارشد اتمی، به دست آمد، با پذیرش این پروتکل موافقت کرد و پیش از تصویب در مجلس، آن را به اجرا گذاشت.

http://www.dw.de/%DA%86%D8%B1%D8%A7%D8%BA-%D8%B3%D8%A8%D8%B2-%D8%B8%D8%B1%DB%8C%D9%81-%D9%88-%D9%84%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%B5%D9%88%DB%8C%D8%A8-%D9%BE%D8%B1%D9%88%D8%AA%DA%A9%D9%84-%D8%A7%D9%84%D8%AD%D8%A7%D9%82%DB%8C/a-17813523?maca=per-rss-per-all-1491-rdf


موافقان و مخالفان مذاکرات هسته‌ای

یک دانشجوی سال اول دانشگاه در موافقت با روند مذاکرات اتمی می‌گوید: «تنها راهی که برای ایران وجود دارد مذاکره است تا مشکلاتی که در زمان احمدی‌نژاد به وجود آمده است جبران شود.»

در مقابل صاحب یک قلیان‌سرا معتقد است که مذاکرات با «روحیه مردانگی» و «غیرت ایرانی» سازگار نیست. او می‌گوید: «کسی که به خاطر حق خودش با بقیه مذاکره کند ترسو است. شما اگر کسی بیاید و بگوید خانه‌ات مال من است با او مذاکره نمی‌کنی. سفت باید بایستی چون اگر مذاکره کنی با خودشان می‌گویند ترسیده است و می‌شود مالش را گرفت.» این مرد ۴۷ ساله در ادامه می‌گوید: «کشوری که اتمی بشود قدرتمند می‌شود. داشتیم می‌رسیدیم به آخر خط! احمدی‌نژاد خراب کرد و رفت سمت مشایی وگرنه راهش ادامه پیدا می‌کرد و قضیه تمام می‌شد. کسانی که دنبال آمریکا هستند نمی‌دانند دور تا دور ایران را دشمن گرفته است.»

همسر یکی از زندانیان سیاسی ایران معتقد است ادامه روند مذاکرات هسته‌ای باعث می‌شود فشار بر زندانیان سیاسی ایران بیش از این افزایش نیابد. این خانم فکر می‌کند که اگر جمهوری اسلامی با ۵+۱ به توافق برسند، «فضا در داخل بسته می‌شود. مخصوصا زندانی‌‌ها چون گروگان هستند. در قضیه‌ دیدار خانم اشتون با بعضی از فعالان سیاسی، تلافی‌اش را بر سر زندانی‌های سیاسی در آوردند. نمی‌خواهند مسائل حقوق بشر مطرح شود.»


یک روزنامه‌‌نگار سیاسی که اکنون به دلیل نداشتن شغل مرتبط با تجربه خود مجبور به کار در یک هفته نامه پزشکی شده است اعتقاد دارد خروج سریع‌تر ایران از وضعیت بحرانی به نفع مردم و دگراندیشان ایران است. او می‌گوید:«خیلی ساده اگر بخواهم بگویم، مسئولان خاکستری در کشور ما در شرایط بحرانی دچار شور حسینی می‌شوند. در اینجور مواقع تصمیمات عجیب و غریب می‌گیرند.» او ادامه می‌دهد: «در مرحله اول، اعلام آزاد شدن یک مقدار از پول‌های بلوک شده خیلی در توجیه مذاکره موثر بود. در مرحله دوم این مسئله که بعد از ۳۵ سال، آمریکا تحریم هوائی ایران را برداشته ممکن بود تاثیر گذار باشد اما نتوانست جلب توجه کند.

یک امتیاز خوب و دارای بعد روانی لازم است که مخالفان مذاکره در ایران احساس پیروزی کنند. اینطوری دیگر سنگ‌اندازی نمی‌کنند و مذاکرات سریع‌تر به نتیجه می‌رسد. این خطر وجود دارد که مردم احساس کنند مذاکرات بی‌فایده است آن وقت دولت آقای روحانی اهرمی برای فشار بر مخالفان مذاکره ندارد و رفتارهای ضد منافع ملی کشور شروع می‌شود.»

یک خانم ۴۱ ساله که از فعالان یک ان‌جی‌او محیط زیستی است درباره خطر روی‌گرداندن مردم از «افراد معقول» صحبت می‌کند و می‌گوید: «این حرف که در انتخابات بعدی سعید جلیلی می‌آیند به نظرم اشتباه است. در ایران سابقه نداشته است که رئیس جمهور چهار ساله باشد ولی انتخابات دو دوره بعد حتما قالیباف یا جلیلی نامزد می‌شود. اهمیت زیادی دارد که مردم بفهمند این مذاکرات روی زندگی آنها تاثیر دارد. به طور مثال اگر تحریم نفتی ایران برداشته شود نفت صادر می‌شود و دیگر برای خالی کردن مخازن و کشتی‌‌‌ها، بنزین بی کیفیت و سرطان‌زا تولید نمی‌شود.» این خانم در ادامه می‌گوید: «دولت اشتباه می‌کند که دنبال تعامل با نمایندگان مجلس فعلی است. به جای این کار بهتر است به مردم توضیح بدهد که اگر مذاکرات شکست بخورد تقصیر مجلس است.»

یک دست فروش معتقد است تحریم خوب است چون باعث می‌شود دولت «برای آنکه صدای مردم را بیاندازد به مردم سبد کالا بدهد.» در مقابل کارگر یک داروخانه معتقد است «تحریم‌ها مهم‌ترین دلیل سختی زندگی مردم ایران هستند و برای رفع تحریم‌ها باید مذاکرات هسته‌ای به نتیجه برسد. او می‌گوید: «ایران همه کارهایی را که باید انجام بدهد را طبق مفاد توافقنامه با گروه ۵+۱ انجام داده است و به نتیجه نرسیدن توافق نهایی به دلیل بهانه‌های فرانسه است.» این شهروند کشورمان معتقد است: «آمریکا دارد ضعف نشان می‌دهد. کشوری مثل فرانسه در جایگاهی نیست که جلوی توافق را بگیرد. نمی‌دانم چرا آمریکا، فرانسه را کنترل نمی‌کند.»

پلاکاردی در ابراز مخالفت با گفت‌وگو و توافق در مسئله اتمی


یک مهندس برق از دخالت روحانیون در امور تخصصی بسیار عصبانی است و می‌گوید: «وقتی می‌بینم در برنامه‌های تلویزیونی، مجلس و روزنامه‌ها می‌آیند و درباره همه چیز اظهارنظر می‌کنند دچار حمله عصبی می‌شوم. برای خامنه‌ای یک کاغذ نوشته‌اند و معلوم بود نمی‌تواند درست بخواند. او چه می‌داند واحد “سو” چه چیزی است؟ به درخواست چه کسی می‌گوید باید ۱۹۰ هزار سو ظرفیت غنی سازی داشته باشیم؟ خودش که حساب نکرده و این چیزها را نمی‌فهمد، درخواست سازمان انرژی اتمی هم نبوده است؛ پس برای اینکه مذارکرات به نتیجه نرسد بهانه درست کرد.»

یک جوان مذهبی ضمن تشکر از روحانی و تیم مذاکره کننده هسته‌ای، آنها را «بچه‌های انقلاب» خواند ولی معتقد بود که نتیجه مذاکرات در نهایت به ضرر ایران است زیرا «ما به جای آنکه به تولید توجه کنیم و سعی کنیم از نظر واردات خودکفا شویم! فقط به فکر برداشتن تحریم‌ها و قرارداد با خارجی‌ها هستیم.»

یک پارچه فروش می‌گوید: «توافق هسته‌ای باعث قوی‌تر شدن آخوندها می‌شود» و یک راننده تاکسی معتقد است «همینطور یواش یواش مذاکره کننده بهتر از این است که یکی مثل جلیلی گند بزند به مملکت.» یک مرد مذهبی ۴۱ ساله نرمش تیم مذاکره ایران در مسئله هسته‌ای را عامل «یاغی شدن کشورهای همسایه» می‌داند و معتقد است جواد ظریف باعث شده است آمریکا و متحدانش فکر کنند ایران ضعیف شده است و نیاز به مذاکره دارد.»

کارمند یک کارگزاری بیمه می‌گوید «جوری رفتار می‌کنند انگار مردم به مذاکره نیاز دارند در صورتی که اگر وضع نظام به هم نریخته بود راضی نمی‌شدند مذاکره را یک جوری بکنند که نتیجه بدهد! »

یک سرباز وظیفه آرزو می‌کند که «مذاکره زودتر تمام شود و با آمریکا صلح بکنیم.» او هشدار می‌دهد که «به خدا اگر جنگ بکنیم شکست می‌خوریم. پول غذا ندارند، حقوق ما را دیر می‌دهند… امکاناتِ اسلحه هم صفر هستیم!» اما یک ساعت‌ساز معتقد است دیر یا زود مذاکرات به نتیجه می‌‌رسد و «طولانی شدن مذاکرات به این دلیل است که بهانه خوبی است که وزیر امور خارجه ایران و آمریکا با هم دیدار کنند.»

یک شهروند ۶۱ ساله می‌گوید مذاکرات «از نظر دیپلماسی خوب است». صاحب یک مغازه لوازم آرایش فکر می‌‌کند: «مسئله ایران و آمریکا با این چیزها حل نمی‌شود و مذاکرات برای این است که سر آمریکا خلوت شود تا حساب جمهوری اسلامی را برسد.» یک پیرمرد ۶۹ ساله آخرین فردی است که از او درباره مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه ۵+۱ نظرخواهی می‌‌کنم. او می‌‌گوید: «از هر چیزی می‌‌ترسیدیم سرمان آمد. آخوندها با آمریکائی‌ها ساخت و پاخت کردند و دیگر توپ هم تکان‌شان نمی‌دهد. هر رژیمی با آمریکا دوست باشد دیگر زور کسی نمی‌رسد که آنرا عوض کند.»

 


_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد