مقاله

 

 

تاریخ انتشار: 19.09.2014

تیره شدن چشم انداز توافق جامع هسته ای بین ایران و 5+1

شاهرخ بهزادی


در آستانه مذاکرات جامع هسته ای ایران با شش قدرت جهانی در نیویورک موضوع شفافیت برنامه هسته ای ایران یکبار دیگر ازسوی اتحادیه اروپا زیر پرسش رفته و این مورد بر موضاعات اصلی مورد اختلاف طرفین افزوده گردیده است. بدین ترتیب، چشم انداز یک توافق هسته ای در نیویورک بیش از پیش نامحتمل جلوه می کند.

اتحادیه اروپا امروز با انتشار بیانیه ای ناخشنودی خود را ازعدم پیشرفت کافی در باره بررسی در باره آنچه ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران نام گرفته، ابراز داشته است. در این بیانیه، اتحادیه اروپا از ایران خواسته تا ضمن همکاری کامل با آژانس بین المللی اتمی، برنامه زمان بندی شده را رعایت کرده و دسترسی آژانس به کلیه مداراک مربوط، اشخاص و تأسیسات هسته ای ایران را تسهیل کند. بیانیه 28 کشور عضو اتحادیه اروپا امروز به هنگام گردهم آیی شورای حکام آژانس بین المللی خوانده شد.

یاد آور میشویم که در تازه ترین گزارش آژانس بین المللی انرژِی اتمی در ماه سپتامبر، آمده است که ایران در تاریخ مقرر و تعیین شده، یعنی ( 25 اوت 2014) به پرسش های مطروحه آژانس در باره ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای اش پاسخ نداده است.

کارشناسان در اروپا بر این باورند که بیانیه امروزاتحادیه اروپا در باره عدم همکاری بایسته ایران با آژانس در جهت شفاف سازی برنامه هسته ای این کشور، کارو وظیفه گروه 5+1 را در مذاکرات پیش رو دشوار تر می کند.

مذاکرات جامع اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی است که به طور رسمی از فردا، جمعه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار میگردد.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در آستانه برگزاری مذاکرات هسته ای با 5+1 و اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد دیروز با خانم کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده 5+1 در نیویورک دیدار وگفتگو کرد. سیاست خارجی جمهوری اسلامی در آستانه گفتکوها ی هسته ای و اجلاس سازمان ملل متحد بسیار فعال شده است.

محمد جواد ظریف پیش از دیدار با خانم کاترین اشتون در مصاحبه ای با رادیو ان پی آر گفت که ایران آماده مذاکره برای توافق نهایی است.

وزارت امور خارجه آمریکا دیروز، چهارشنبه اعلام کرد که تیم های هسته ای ایران و آمریکا چهارشنبه شب و پنجشنبه شب دیدارهای دوجانبه خواهند داشت.

محمد جواد ظریف پس از دیدار با خانم اشتون در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا در واشنگتن حضور یافت و گفت که ایران خود را ملزم و متعهد به حل مسئله هسته ای کرده است، اما برای حل موضوع ،برطرف ساختن همه موانع سر راه لازم است وی گفت که بخشی از مانع در جهت نیل به یک توافق جامع، موضوع حساسیت و وابستگی بیش از حد آمریکا به رژیم تحریم ها ست. ظریف در این باره گفت که :"کنگره آمریکا با هرگونه توافق هسته ای با ایران مخالفت می کند، برای آنکه باید تحریم ها علیه ایران را بردارد."

وزیر امور خارجه ایران پیش از سفر خود به نیویورک به رسانه های داخل کشور گفته بود که پرونده هسته ای ایران، پرونده ای است سیاسی و برای حل و فصل آن ارداه و خواست سیاسی مورد نیاز است. او مذاکرات هسته ای در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد را فرصتی برای جلب اعتماد سازی متقابل دانسته بود.

این در حالی است که خانم وندی شرمن نماینده آمریکا در گروه 5+1 در برابر سنای آمریکا ابعاد غنی سازی اورانیوم را یکی از موارد مهم مورد اختلاف دانسته بود.

غنی سازی، تنها مسئله مورد اختلاف طرفین نبوده، موضوع مدت زمانی که ایران باید فعالیت های غنی سازی و هسته ای خود را با دامنه بسیار کم ومحدود نگاه دارد نیز مورد اختلاف طرفین است. دشواری دیگر، برنامه تحریم ها علیه ایران و سرعتی که تحریم های وضع شده علیه ایران لغو گردد، از مواردمهم مورد اختلاف ایران و آمریکا میباشد.

در واقع، همانطور که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفته، کنگره آمریکا حساسیت خاصی نسبت به لغو تحریم ها تا حصول و اطمینان لازم از صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران دارد.


باری، کنگره آمریکا در این باره به شدت بد بین است. این بدبینی، از یک سوی توسط اسرائیل و برخی دیگر از لابی های پر قدرت درآمریکا تغذیه میشود،اما، خود داری تهران از نشان دادن شفافیت کامل در ارتباط با تحقیات آژانس بین المللی انرژی اتمی منبع بزرگ دیگر بدبینی کنگره آمریکا را به وجود میآورد.

بیانیه امروز اتحادیه اروپا میتواند دامنه بدبینی کنگره آمریکا نسبت به صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران را افزایش دهد.

rfi

 


مقام آمریکایی: دیدار روحانی و اوباما به انتخاب ایران بستگی دارد.


خبرگزاری رویترز از قول یک مقام رسمی دولت آمریکا گفته است برنامه‌ای برای دیدار میان حسن روحانی و باراک اوباما، در حاشیه نشست سازمان ملل در نیویورک وجود ندارد، ولی بسته به انتخاب ایران، رئیس‌جمهوری آمریکا برای چنین دیداری آماده است.

خبرگزاری رویترز در گزارشی در روز ۲۷ شهریور ماه از قول یک مقام آمریکایی که نامش فاش نشده می‌گوید «در حال حاضر هیچ برنامه دیداری وجود ندارد» اما «رئیس‌جمهوری آمریکا فردی شناخته شده (در این موارد) است که حاضر به انجام چنین دیداری است، ولی چنین مسئله‌ای در واقع به انتخاب ایران بستگی دارد».رئیس‌جمهوری ایران در نشست نیویورک شرکت می‌کند.

پس از نشستی مشابه در سال گذشته، حسن روحانی و باراک اوباما، در اقدامی تاریخی، با یکدیگر به طور تلفنی گفت‌وگو کرده بودند. با این همه دیداری میان آنها انجام نشده بود.

برخی مقام‌های عالی‌رتبه جمهوری اسلامی به آن تماس تلفنی واکنش نشان داده بودند؛ از جمله فرمانده سپاه پاسداران ایران، در گفت‌وگویی با خبرگزاری تسنیم، در مهر ماه گذشته، آن را «اشتباه تاکتیکی» عنوان کرده بود.هفته آینده نشست عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک آغاز خواهد شد.در حاشیه این نشست گفت‌وگوهای اتمی میان ایران و گروه ۵+۱ نیز از سر گرفته می‌شود که نخستین دیدار آن برای روز جمعه برنامه‌ریزی شده است.

در عین حال انتظار می‌رود که دیدار دوجانبه‌ای نیز میان محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، و جان کری، وزیر خارجه آمریکا، صورت گیرد. این موضوع را مقام آمریکایی طرف گفت‌وگو با رویترز نیز مطرح کرده است.

مقام رسمی آمریکا که با خبرگزاری رویترز گفت‌وگو کرده می‌گوید در چنین دیدار احتمالی میان ظریف و کری، «برنامه اتمی و دیگر مسائل» مطرح خواهد شد.روز پنج‌شنبه ویلیام برنز و وندی شرمن، قائم‌مقام و معاون وزارت خارجه آمریکا، دیدراهایی را با مقام‌های ایرانی انجام دادند. این سومین دیدار از این دست پس از مذاکرات وین است.

مقام آمریکایی طرف گفت‌وگو با رویترز، گفته است «دیدارها سازنده بود و بسیاری از مسائل فنی که باید بخشی از توافق جامع باشند، از هر دو طرف مد نظر قرار گرفته‌اند». جزئیات بیشتری در این مورد ارائه نشده است.مقام‌های ایران و کشورهای غربی گفته‌اند احتمال کمی وجود دارد که توافقی در دیدارها و نشست‌های نیویورک صورت گیرد.کشورهای غربی و ایران، از جمله بر سر ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم، اختلافاتی دارند که «اساسی» عنوان شده و مذاکرات بر سر آن هنوز ادامه دارد.

روز چهارشنبه محمدجواد ظريف، وزیر خارجه ایران، گفته بود که «موضوع تحريم برای آمريکا کالای ارزشمندی نيست که بخواهد به خاطر آن، دورنمای حل و فصل موضوع هسته‌ای و همکاری با ايران را از بين ببرد».

مقام آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفته است تنها چیزی که واشینگتن می‌خواهد این است که ایران همانطور که پافشاری می‌کند، ثابت کند برنامه اتمی‌اش صلح‌آمیز است و صلح‌آمیز خواهد ماند.این مقام افزوده است اگر ایران گام‌های لازم را بردارد، تحریم‌ها نیز می‌توانند رفع شوند.او در عین حال از گفته‌های مقام‌های ایرانی در مورد مقابله به مثل از جمله تسریع در برنامه اتمی خود، در صورت شکست مذاکرات، انتقاد کرده است.

در آذر ماه سال گذشته میلادی ایران و کشورهای ۵+۱ در ژٰنو، به توافقی موقت دست یافتند که در پی آن تهران برخی از برنامه‌های اتمی خود را موقتا تعلیق کرد و در برابر، با کاهش برخی تحریم‌ها روبه‌رو شد. در عین حال بنا شد تا مذاکرات برای دست یافتن به یک توافق جامع ادامه پیدا کند. این مذاکرات یک بار دیگر برای مدت چهار ماه تا آذر ماه پیش رو تمدید شده است.

خبرگزاری رویترز در عین حال از مقام آمریکایی پرسیده است آیا در دیدار اخیر در نیویورک میان مقام‌های دو کشور مسئله تهدیدهای ناشی از گروه حکومت اسلامی مطرح شده است.

این مقام در پاسخ گفته است آنها در مورد دیدار روز جمعه وزیران خارجه اعضای شورای امنیت سازمان ملل، که جان کری مدیریت آن را برعهده خواهد داشت و «حکومت اسلامی» موضوع اصلی آن خواهد بود، گفت‌وگو کرده‌اند.ایران و آمریکا همکاری با یکدیگر علیه شبه‌نظامیان اسلام‌گرای افراطی که کنترل بخش‌هایی از عراق و سوریه را در دست دارند، رد کرده‌اند.

farda.radio

 


_______________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد