مقاله

 

 

تاریخ انتشار:29.03.2015

اهمیت درک تاثیر بحران بی سابقه حکومت امریکا در توسعه بحران خاورمیانه

سعید صالحی نیا
 

salehinia@aol.com


مقدمه:


بحران بی سابقه حکومتیان در امریکا همچنان در حال توسعه است. متعاقب انتخابات میاندوره ای کنگره امریکا که به پیروزی تقریبا مطلق جمهوریخواهان انجامید و روند قطبی شدن حکومت امریکا را ژرفتر و حاد تر کرد(1) ما شاهد تشدید درگیریها بین اوباما و کاخ سفید با کنگره امریکا بودیم. روندی که طی چند ماه اخیر چنان تشدید شده که هر تصمیم اوباما ، چه مربوط به سیاستهای داخلی و چه مربوط به سیاستهای خارجی ، با تلاش سازمانیافته جمهوریخواهان و اعضای حزب "چائی" در کنگره و سنای امریکا مواجه می شود. نهادهای امنیتی حکومت امریکا و نهادهای مشاوره ای آن بطور همزمان نگرانی خود را از این وضعیت بی سابقه درگیریها اعلام کرده اند.


اوباما نه تنها در مقابل جمهوریخواهان قرار گرفته بلکه در میان هم حزبیهای خودش هم زیر فشار است. او کمتر و کمتر به ملاقات نمایندگان در کنگره و سنا می رود و کمتر و کمتر به ملاقاتهای فراجناحی رغبت نشان می دهد. بسیاری از موسسات تحقیقاتی و اکادمیک که سیاست سازی را در حکومت امریکا به عهده داشته اند ، اعلام کرده اند که بحرانهای وسیعتری به در انتظار حکومت امریکاست چرا که بحران حکومت در امریکا در حال تبدیل شدن به بحران سیاست و فلج شدن کامل حاکمیت امریکا در حال رشد است.


با نگاهی به دوران بین سقوط بلوک شرق و جهان دو قطبی و تک قطبی شدن جهان به سرکردگی حکومت امریکا و عروج نئوکانها که با عروج بوش و تفکرش همزمان بود و حال حاضر که دوران اوبامائیزم و افولش می باشد، نشان می دهد که تغییرات توازن و دکترین سیاستگذاری حکومت امریکا ، دارد اثرات بسیاری روی موازنه جهان می گذارد.تنش های منطقه ای چند سال اخیر ناشی از ایجاد خلاء قدرت ، جلو آمدن قطب روسیه –چین و نهایتا "ابرقدرتهای منطقه ای" خصوصا در منطقه خاورمیانه و عروج داعشیزم و اسلام سیاسی نوع "سنی" ، و سربرآوردن عربستان بعنوان قطب دیگر منطقه ای و تشدید پدیده "جنگهای نیابتی" را باید نتایج این به هم خوردن دنیای "تک قطبی" به سرکردگی حکومت امریکا ست.


در این مقاله مقداری بیشتر روی این تاثیر گذاری بحران حکومتی امریکا در توسعه بحران خاورمیانه بحث خواهم داشت:

(1)عروج اوبامائیزم ، نتیجه آغاز بحران بی سابقه سرمایه داری در سالهای 2008 و 2009

به یاد داریم که سالهای 2008 و 2009، "حباب" رشد دروغین سرمایه داری در امریکا شکست و سقوط بی سابقه اقتصاد امریکا مه در نتیجه دوران طولانی جابجائی و فرار سرمایه از امریکا و کشورهای غربی به چهان پیرامونی بود، باعث سقوط و کلاپس نئوکانیزم و عروج اوبامائیزم گردید.


اوبامائیزم ، نظریه ای بود که می خواست با "برگرداندن ارتش های امریکا" به بحران کسری بودجه دهانه بزند، بدنبال "بهبود حمایتهای دولتی از مردم امریگا" بود و تحت این دو شعار، از صندوقهای انتخاباتی بورژوائی در سایه نبود آلترناتیو چپ، بیرون کشیده شد تا نقش تاریخیش را در حفظ نظام سرمایه ایفا کند.


معضل اوبامائیزم این بود که نظام سرمایه جهانی شده و نئوکینیزم پاسخش نیست! امکانات نظامهای رفاه بر پایه دوران کنونی استوار نیست.اون نظامها بر پایه فرار سرمایه از جهان غرب امکان ناپذیرند. این شد که اوبامائیزم هم از جهت نبود زیر بنای مادیش و هم از جهت ناتوانیش در ارائه الترناتیو سیاسی در پاسخ گفتن به بحران سرمایه داری شکست خورد و قابل پیش بینی هم بود.


در وجه دیگر، اوبامائیزم در استفاده از پایگاه اجتماعیش یعنی طبقه متوسط امریکا هم شکست خورد.حتی نهادهای رادیکال دموکرات هم نتوانستند جامعه را حول اوبامائیزم متحد کنند.لذا اوبامائیزم هم در پائین جامعه و هم در میان حکومتیان نتوانسته جای پائی برای ماندن پیدا کند و ناچار است حداکثر تا پایان ریاست جمهوری اوباما (اگر مجبور به استعفای زودرس نشود) بساطش را جمع کند!


(2) تاثیر اوبامائیزم در بحران سیاسی جهانی خصوصا در خاورمیانه:

اوبامائیزم در عرصه سیاست خارجی در دورانی عروج کرد که نئوکانها تازه وارد بحران سیاسی در خاورمیانه شده بودند و زمینه برای قیامهای خاورمیانه اماده می شد. اوبامائیزم تلاش کرد تا طرح عقب نشینی ارتش امریکا را پیش ببرد و روی موچ قیامهای خاورمیانه سوار شود.این دو استراتژی دچار تضاد شدند چرا که عقب نشینی ارتش امریکا به رشد "دموکراسی امریکائی" نینجامید و به دلایل بسیاری برنده این عقب نشینی اسلام سیاسی شد! نه تنها اسلام سیاسی نوع رژیم اسلامی ایران بلکه نوع تازه نفس دیگرش یعنی داعشیزم! خلاء قدرت به این جانورها بیشتر کمک کرد و با کمکهای پنهانی و علتی این جک و جانورها از زمین و اسمان روئیدند و عرصه را به حکومت امریکا و متحدانش در اروپا تنگ تر کردند.


این شد که تلاش اویاما و خکومتش معطوف شد به "بستن قرارداد با حکومت اسلامی ایران تحت عنوان فریبکارانه "قرارداد هسته ای"! تحت فرمت "فرار داد هسته ای" اوبامائیزم دارد تلاش می کند که با رژیم اسلامی ایران در کنترل منطقه خاورمیانه به توافق برسد!
طبعا اوبامائیزم در این تلاشها با مقاومتهای شدیدی هم درون حکومت امریکا و هم در سطح منطقه ، چه از سوی قطب حکومتی اسرادیل و چه قطب تازه عروج کرده عربستان مواجه است که هر کدام دارند سهم خواهی می کنند.


لذا بحران خاورمیانه همانطور که قابل پیش بینی بود به گسترش جنگهای نیابتی در شمال افریقا، در شبه جزیره عربستان (یمن) دارد کشیده می شود. دیگر فقط افعانستان یا عراق یا سوریه نیستند که محل کشتارها و خونریزیها اعلام شده اند.لیبی و تونس و یمن که اینروزها محل مرکزی تهاجم "اتحادیه عرب" به رهبری عربستان و حمایت حکومت امریکاست، سناریوی بعدی توسعه چنگهای نیابتی است.

(3) آینده آبستن چه صحنه هائی است؟

از کنار هم قرار دادن صحنه ها، از مقطع سالهای عروج اوبامائیزم تا حال حاضر می شود گرایشی را دید که سمتش، افزایش بحرانها افزایش نبردهای منطقه ای و جنگهای نیابتی است. رویاروئی "ابرقدرتهای منطقه ای" یعنی حکومت اسلامی ایران و عربستان، باعث خواهد شد که حکومت اسرائیل هم بیشتر وارد صحنه شود.حکومتهای غرب ، بلوک روسیه –چین، مهره های خود را دارند و بخاطر ناتوانی هر کدام از این عناصر و بازیگرها، ناموازنه ها بیشتر بحرانساز می شوند و امکان توسغه جنگها بالاتر می رود.


دوراه هست که منطقه خاورمیانه که طبق معمول مرکز بحران جهانی است، به صلح برسد، یکی غلبه کامل یک بخش از نظام ارتجاع جهانی است و دیگری عروج جنبش آزادیخواه و برابری طلب بصورت یک قدرت سیاسی و نظامی. هیچکدام از این احتمالات ، امکان تحقق زودرس ندارند لذا احتمال بیشتر، متاسفانه اینست که بشرین شاهد افزایش جنگهای منطقه ای باشد.


متاسفانه افق زندگی چه در منطقه خاورمیانه و چه در عرصه جهانی، افقی رو به تاریکی بیشتر است.


تا انجا که به امریکا مربوط می شود، جناح های مخالف اوبامائیزم درند آماده می شوند که این خط را از سیاست آمریکا حذف کنند.توافق سر پایان دادن به اوبامائیزم برای حفظ حکومت امریکا در دستور کلیت حکومت امریکاست! کلید اوبامائیزم نتوانست راهگشای اینها باشد همانطور که در ایران، رفرمیزم نتیجه ندارد!

برخی مقالات اخیر از این نویسنده در موضوع وضعیت امریکا:


(1)انتخابات میاندوره ای در امریکا ، سلامت دموکراسی یا بحران دموکراسی؟
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٤/721-انتخابات-میاندوره-ای-در-امریکا-،-سلامت-دموکراسی-یا-بحران-دموکراسی؟
(2)در اعماق امریکا چه می گذرد؟
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٣/522-در-اعماق-امریکا-چه-می-گذرد؟


(3)تعطیل شدن موقت دولت امریکا" نتیجه جدید بحران حاکمیت در امریکا
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٣/480-تعطیل-شدن-موقت-دولت-امریکا-نتیجه-جدید-بحران-حاکمیت-در-امریکا

(4)سعید صالحی نیا: افق تشدید بحرانهای درون حاکمیت امریکا و دلایل آن
http://monazere-siasi.com/مقالات/مقالات-سال-٢٠١٣/324-اافق-تشدید-بحرانهای-درون-حاکمیت-امریکا-و-دلایل-آن
 

 

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد