مقاله

 

 

تاریخ انتشار:23.01.2015

رئیس جمهوری و نخست وزیر یمن استعفا دادند



عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری یمن، شامگاه پنجشنبه ۲۲ ژانویه، از سمت خود استعفا داد.  خبرگزاری رویترز گزارش داده است که شورشیان حوثی، از استعفای عبد ربه منصور هادی استقبال کردند. رئیس جمهوری یمن استعفای خود را تسلیم رئیس پارلمان یمن کرده است. خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام مسئول یمنی که نامش را اعلام نکرده گزارش داده است که پارلمان استعفای رئیس جمهوری را نپذیرفته و دعوت به تشکیل جلسه‌ای فوری برای بررسی اوضاع کشور کرده است. در توضیح این خبر آمده است که رئیس پارلمان به آقای هادی گفته که پذیرش استعفا، جزو اختیارات او نیست و باید صبر کند تا طبق قانون نمایندگان پارلمان تشکیل جلسه دهند و در این باره تصمیم بگیرند.


سلطان العطوانی مشاور رئیس جمهوری یمن به شبکه «الحدث» با تایید خبر استعفای آقای هادی گفت: «او افزود که این اقدام پس از آن صورت گرفت که فشار‌ها به قدری زیاد شد که دیگر آقای هادی تحمل آن‌ها را نداشت.»
او افزود که رئیس جمهوری حاضر نبود تصمیم‌هایی بگیرد و گام‌هایی بردارد که مخالف قانون اساسی باشد.
العطوانی ادامه داد که اکنون همه چیز در دست رئیس پارلمان است تا او اقدام‌های قانونی را برای پر کردن خلا موجود انجام دهد.
العطوانی گفت که گروه شبه نظامی حوثی‌ها از آقای هادی خواسته بودند تا ساعت ۲۱ تصمیم‌هایی که از او خواسته بودند، اعلام کند و در غیر این صورت دست به اقدام‌هایی خواهند زد که او عواقبش را تحمل خواهد کرد. این مساله باعث شد که رئیس جمهوری ساعت ۲۰ استعفای خود را تسلیم رئیس پارلمان کرد. عبد ربه منصور هادی در متن استعفای خود خطاب به رئیس پارلمان نوشته است که از ۵ فوریه ۲۰۱۲ مسئولیت ریاست جمهوری را بر عهده گرفته و نیاز به شرح شرایط سیاسیف امنیتی و اقتصادی این دور نیست.


او افزوده است که با توجه به اوضاع جاری در یمن از ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۴ که بر روند اتقال مصالحت آمیز روی داده و با توجه به تاخیر در اجرای توافق «صلح و شراکت» که نتیجه گفت‌و‌گوهای ملی بود، از سمت خود استعفا می‌دهد.  او تاکید کرده که دریافته دیگر قادر به تحمل مسئولیت برای رسیدن به هدفی که برای آن همگان هزینه بالایی داده نیست به ویژه این گه گروه‌های سیاسی با او همکاری نمی‌کنند.


استعفای نخست وزیر


پیش از آقای هادی؛ خالد بحاح نخست وزیر یمن و دولت این کشور از سمت‌های خود استعفا داده بودند.
در استعفا نامه‌ای که آقای بحاح به رئیس جمهوری یمن نوشته، آمده است که دولتش بسیار تلاش کرد هر چه در توان دارد برای خدمت به مردم یمن اراده دهد اما اکنون استعفا می‌دهد که طرفی در آنچه که در کشور روی می‌دهد نباشد چرا که نمی‌تواند در برابر خدا و مردم مسئولیت پیامدهای آنچه در حال روی دادن است را تحمل کند.  سخنگوی دولت یمن نیز تاکید کرد که تصمیم دولت برای استعفا، غیر قابل بازگشت است.
او افزود: «استعفا دادیم هنگامی که درک کردیم دیگر خدمت به ملت یمن ممکن نیست.» سازمان ملل: راه حل بحران یمن تنها اجرای توافقنامه صلح و شراکت است ساعاتی پیش از استعفای رئیس جمهوری و نخست وزیر یمن، جمال بن عمر نماینده سازمان ملل متحد در امور یمن، به این کشور رسید. او در بدو رسیدن به یمن با طرف‌های امضا کننده توافقنامه «صلح و شراکت» تشکیل جلسه داد.


در این جلسه، بن عمر آنچه «نقض‌ها و تاخیر در اجرای توافقنامه» را محکوم کرد و تنها راه حل و فصل بحران یمن را، اجرای این توافقنامه دانست.
بن عمر خواست تا همه طرف‌ها «حکمت» را پیشه گیرند و منافع یمن را بر منافع خاص خود، ترجیح دهند.
نماینده سازمان ملل متحد، بن ۱۶ توافقنامه «صلح و شراکت» را یادآور شد و گفت که این بند بر ضرورت گفت‌و‌گوی مستقیم برای حل و فصل تمام مسائل اختلافی، تاکید دارد. در همین حال گزارش‌ها حاکی از آن بود که حوثی‌ها، به توافق‌های خود با عبد ربه منصور هادی که پیش‌تر به آتن دست یافته بودند عمر نکردند.


توافق پیشین هادی و حوثی‌ها


چهارشنبه گزارش شده بود که عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری یمن، به توافقی با حوثی‌ها دست یافت که بر مبنای آن، دستیارش احمد عوض بن مبارک آزاد و پیش نویس قانون اساسی اصلاح شود.
برپایه این توافق، پیش نویس قانون اساسی توسط کمیته ملی اجرا کننده نتایج گفت‌و‌گوی ملی که مورد توافق همه جریان‌های سیاسی و اجتماعی باشد، اصلاح خواهد شد. در صورت عدم توافق، مساله به رئیس جمهوری ارجاع خواهد شد.


بر پایه توافق صورت گرفته، در پیش نویس قانون اساسی، یمن کشوری متحد برپایه نتایج گفت‌و‌گوی ملی درج خواهد شد. طی این توافق، شمار اعضای مجلس شورا ظرف یک هفته افزایش می‌یابند. همچنین حوثی‌ها، شورشیان جنوب و بخش‌های محروم جامعه، حق انتخاب شدن و انتخاب کردن در سازمان‌های دولتی خواهند داشت. همچنین گروه‌های امضا کننده توافق نامه «صلح و شراکت» که در نتیجه گفت‌و‌گوی ملی منعقد شد، باید گردهم آیند تا راهکاری برای اجرای این توافق در سازمان‌های دولتی وضع کنند و نتیجه گردهم آمدن آن‌ها در اختیار رئیس جمهوری قرار خواهد گرفت. برپایه این توافق، حوثی‌ها احمد عوض بن مبارک را باید فورا آزاد کنند و شبه نظامیان خود را از همه مناطق مشرف بر منزل رئیس جمهوری، خارج کنند.


حوثی‌ها همچنین باید شبه نظامیان خود را از کاخ ریاست جمهوری که نخست وزیر در آن سکونت دارد و همچنین پایگاه موشکی وابسته به آن، خارج کنند. توافق صورت گرفته بر آرام کردن اوضاع در صنعا پایتخت یمن تاکید دارد. تمام سازمان‌های دولتی هم به شکلی فوری به فعالیت عادی خود باز می‌گردند، تمام کارمندان بخش عمومی برای حضور در سر کارهای خود دعوت می‌شوند و مدارس بازگشایی می‌شود.
شبه نظامیان حوثی‌ها کنترل صنعا و مناطقی از یمن را در دست گرفته‌اند.

 

با تشدید تنش‌ها در یمن، آمریکا اعلام کرد شمار دیگری از کارمندان و دیپلمات‌هایش را از این کشور خارج کرده است. با این حال مقام‌های آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفته‌اند با توجه به فعالیت‌های ضدتروریسم در یمن، در حال حاضر برنامه‌ای برای تعطیلی سفارت آمریکا در صنعا ندارند.

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد