مقاله

 

 

تاریخ انتشار :30.10.2016


مذاکرات پارلمان اروپا و جمهوری اسلامی، آخرین شانس رژیم آیت الله ها

فرامرز دادرس، کارشناس اطلاعاتی


یک گزارش بیست و پنج صفحه ای از سوی کمیته روابط خارجی اتحادیه اروپا زیرعنوان: استراتژی اتحادیه اروپا برای ارتباطات با ایران پس از مذاکرات اتمی (An EU Strategy for relations with Iran after the nuclear deal) منتشرشد. نمایندگان پارلمان اروپا روز سه ‌شنبه (۲۵ اکتبر/ ۴ آبان) قطعنامه عادی‌سازی روابط اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی را با ۴۵۷ رای موافق، ۱۷۴ رای مخالف و ۶۷ رای ممتنع تصویب کردند.

این پیش‌نویس را ریچارد هوویت نماینده حزب کارگر بریتانیا و از نزدیکان جرمی کوربین، رهبر این حزب تهیه و تدوین کرده است. مسئولین اصلی تهیه این گزارش ؛ دو ایرانی به نام های روزبه پارسی و دینا اسفندیاری از گروه پژوهش اروپایی ایران در سوئد می باشند.

پارسی ها در خدمت آیت الله ها

روزبه پارسی، برادر تریتا پارسی مدیر سازمان نایاک (National Iranian-American Council) یا ( شورای ملی ایرانیان) در آمریکا است. تریتا پارسی از ارتباطات نزدیکی با رژیم جمهوری اسلامی، کاخ سفید، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، شماری از نمایندگان کنگره و سنای این کشور برخوردار است.

تریتا پارسی بطور غیر رسمی در مذاکرات اتمی میان ایران و گروه پنج به اضافه یک در کنار مقامات جمهوری اسلامی در اتریش و سوئیس دیده شده است. چند سال است نایاک بدون سر وصدا شعبه ای در اروپا برپا کرده و بشدت فعال است. در راًس شعبه نایاک در اروپا، روزبه پارسی، برادر تریتا پارسی قرار دارد. گفته می شود این دو فرزندان تورج پارسی ساکن کشور سوئد و گویا از پیروان آیین زرتشت می باشند.

خانم دینا اسفندیاری، در کنار روزبه پارسی یکی از تهیه کنندگان این گزارش است. رادیو فردا که مرتباً با دینا اسفندیاری گفتگو می کند از وی به عنوان محقق انستیتوی بین‌المللی مطالعات استراتژیک در لندن نام می برد.

مسائل مورد گفتگو میان اتحادیه اروپا و ایران

مسائل؛ ایران- عراق- سوریه - همکاری در زمینه انرژی ( نفت، گاز)- وضعیت سیاسی- تقویت دولت حقوقی و دموکراسی در ایران- رفع تبعیض علیه زنان در عرصه‌های مختلف – محیط زیست- مدیریت منابع آب- توسعه دراز مدت- روابط اقتصادی و تجاری- سیاست خارجی و امنیتی مشترک- مبارزه با ترافیک مواد مخدر- پیوستن ایران به موازین گروه ویژه مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم- شفاف‌ سازی در معادلات و مناسبات اقتصادی در ایران - امنیت منطقه ای- سیاست اتمی- ایمنی هسته ای- آزمایش های موشکی- روابط اروپا و ایران و حذف مجازات اعدام از قوانین کیفری ایران می باشند.


پارلمان اروپا امیدوار است که این گفتگو ها وهمکاری‌ با ایران، این کشور را به سوی رفتار متناسب در منطقه، رعایت حقوق بشر و شفاف‌سازی اقتصادی سوق دهد. پارلمان اروپا می کوشد تا یک دفتر نمایندگی دائمی در ایران باز کند.

ریچارد هویت، طراح این پیش نویس امیدوار است در رابطه با ایران ، اتحادیه اروپا پیشنهاد های عملی در مبارزه با تروریسم به ایران ارائه کند و ایران را بسوی یافتن راه حل های سیاسی برای بحران های سوریه، یمن و کاهش تنش میان عربستان و ایران و کشور های حاشیه خلیج فارس و برقراری یک امنیت جمعی در منطقه سوق دهد.

برجام دوم

این طرح در پی برجام اتمی بی شک برجام دوم ! می باشد و در مجموع با اندکی تغییرات و ملاحظات پشت پرده ! به جمهوری اسلامی تحمیل خواهد شد. یاد آور می شوم که شیخ حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی پس از برجام اتمی گفته بود: بعد از برجام اتمی به «برنامه جامع مشترک ملی» نیاز داریم ، بی شک اجرای برجام مشترک ملی پس از توافق با اروپا برای حسن روحانی امکان پذیر خواهد شد.

برجام دوم بی شک با همکاری میان مسئولین ایرانی،لابی نایاک و اتحادیه اروپا تهیه شده است بنابراین مورد پشتیبانی آمریکا می باشد و موجبات امنیت خاطر اسرائیل و اعراب را فراهم خواهد آورد. جمهوری اسلامی نیز مایل است تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هر چه زودتر خود را در گیر مذاکرات با اتحادیه اروپا نماید تا به این ترتیب خطر بهم خوردن برجام را با آمریکا کاهش دهد. قرار است مذاکرات اتحادیه اروپا و ایران در ماه دسامبر 2016 آغاز شود.



واکنش های گوناگون نشان دهنده این است که این طرح با استقبال جمهوری اسلامی و کشور های بسیاری روبرو شده است. خبرگزاری چینی شین هوا در بیست وششم اکتبر 2016 ، نوشت: ایران از پروژه پارلمان اروپا برای بهبود روابط دیپلوماتیک میان ایران و اروپا استقبال کرد.

قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ضمن استقبال از تصویب این سند برخی از مفاد آن در رابطه با حقوق بشر و آزمایش های موشکی را مورد انتقاد قرار داد و افزود : « برخی موارد که با واقعیات موجود جمهوري اسلامی ایران سازگاری ندارد و مبتنی بر دیدگاه‌های متفاوت فرهنگ اروپایی عنوان گردیده، نمی‌تواند کمک چندانی به توسعه روابط فی‌مابین نماید»

جمهوری اسلامی میان دو سنگ آسیاب

مردم ایران و جامعه جهانی دو سنگ آسیابی هستند که حکومت اسلامی را در میان خود می فشارند و به تدریج خرد خواهند کرد. پس از سی و هشت سال، امروز جمهوری اسلامی در درون و برون از کشور با وضع ناگوار و شکننده ای روبرو می باشد، همه نوع فساد در همه ارکان کشور ریشه دوانده است، وضعیت اقتصادی در بدترین شرایط است، کشور با مشکل مدیریت و قحط الرجال روبرو می باشد. قدرت های جهانی که در سال پنجاه و هفت راه به قدرت رسیدن آیت الله خمینی را در ایران هموار کردند تصمیم دارند یکبار دیگر به یاری وارثان خمینی بشتابند، و این آخرین شانس حکومت اسلامی برای پوست انداختن و ایجاد تغییرات مهمی در ساختار خود می باشد.

خطوط لوله گاز ایران و قطر به اروپا

بخش انرژی یکی از مهمترین بخش هایی است که در این گفتگو ها در نظر گرفته شده است. نیاز حیاتی کشور های اروپای غربی به انرژی فسیلی هنور در الویت قرار دارد. گاز روسیه از راه اوکراین به شمال اروپای غربی و آلمان و جنوب اروپا می رسد. کلید شیر های این خطوط لوله در دستان پرقدرت ولادیمیر پوتین حاکم بلا منازع روسیه می باشد.


اروپا باید در اندیشه رساندن گاز منطقه خلیج فارس از راه جنوب اروپا به کشور های عضو اتحادیه اروپا باشد تا بتواند از تهدیدات پوتین در زمینه قطع احتمالی گاز در شمال اروپا در امان بماند. ذخایر گازی ایران و قطر در خلیج فارس بهترین منابع انرژی مورد نیاز اروپا می باشند.


اهمیت عراق و سوریه، مسیر خطوط لوله

دو طرح برای رساندن منابع گاز طبیعی از خلیج فارس به اروپا پیش بینی شده اند.

خط لوله ایران
این خط لوله از جنوب غربی ایران به عراق و سپس به جنوب غربی سوریه وارد و به بنادر سوریه در مدیترانه متصل خواهد شد و از راه مدیترانه از شمال جزیره قبرس به یونان خواهد رفت و سپس راهی جنوب اروپای غربی می شود.



خط لوله قطر
این خط لوله از قطر به عربستان و اردن و از جنوب سوریه رد خواهد شد و به شمال این کشور خواهد رسید، سپس از جنوب ترکیه منطقه قاضی انتب وارد و به استانبول شمال غربی ترکیه و سپس به بلغارستان و شمال اروپا وارد خواهد شد.

به این ترتیب اهمیت استراتژیکی سرزمین های عراق و سوریه به عنوان مسیر عبور خطوط لوله نشان می دهد که دلایل واقعی جنگ داخلی شش ساله در سوریه و حضور داعش در این کشور ها را در کجا می توان یافت. حضور فعال نیرو های روسیه درسوریه و سرسختی ولادیمیر پوتین برای حضور دائمی در سوریه را می توان بخشی از سیاست های فشار پوتین برای کنترل خطوط لوله گاز بسوی اروپای غربی بر شمرد. روسیه و ترکیه به تازگی قرار دادی در باره انتقال بخشی از گاز روسیه از راه ترکیه و دریای سیاه به اروپا امضاء کرده اند.

ایران و روسیه رقبای دوست نما

ایران و روسیه دو رقیب دوست نما هستند، این دو کشور ضمن همکاری و دوستی در جنگ سوریه ، در زمینه فروش نفت و گاز همچنان رقبای یکدیگر می باشند. ایران پس از روسیه دارای دومین ذخائر گازی در جهان می باشد.

سیاست روس ها برای کنترل انرژی در اروپای غربی، یعنی کشور های دوست آمریکا و عضو پیمان نظامی ناتو یک مسئله استراتژیک است. روسیه نخواهد گذاشت کنترل خطوط لوله های گاز که در آینده از خلیج فارس بسوی اروپا کشیده خواهند شد را از دست بدهد. به همین دلیلی است که آمریکا و دولت های غربی از برخورد جدّی با حضور نظامی ایران در سوریه خودداری می کنند و حضور ایران در کنار روسیه را در سوریه تحمل می کنند. غرب مایل نیست سکان هدایت سوریه را بطور در بست به روس ها واگذار کند.



حکومت های ایران بطور تاریخی در روابط با روسیه همواره نگاهی به غرب دارند. جمهوری اسلامی هم از این قاعده مستثنی نیست. مردم ایران بطور کلی بیش از روس گرایی به غرب گرایی خو گرفته اند. در سی و هشت سال گذشته پس از روی کار آمدن آیت الله ها، با وجود همه تبلیغات ضد غربی، رژیم نتوانسته است مردم ایران را بسوی دشمنی با غرب منحرف کند.



ذخایر گاز ایران

ارزیابی کمیته روابط خارجی اتحادیه اروپا در باره منابع گاز طبیعی ایران بسیار خوش بینانه است. در این گزارش تخمین زده می شود که میزان استخراج گاز ایران تا سال 2025 میلادی به سیصد و شصت میلیارد متر مکعب درسال برسد. هم اکنون میزان استخراج گاز در ایران حدود دویست میلیارد متر مکعب است که بخشی از آن مصرف داخلی کشور و بخش دیگر به ترکیه و کشور های سابق شوروی در شمال ایران فروخته می شود. با احداث خط لوله گاز به اروپا در آمد قابل توجهی نصیب ایران خواهد شد.

ایران با داشتن پانزده درصد ذخائر گاز جهان پس از روسیه در ردیف دوم قرار دارد. روسیه دارای سی در صد ذخائر گازی جهان است. قطر پس از ایران با ده در صد ذخائر گاز در ردیف سوم قرار دارد.

سپاه قدس نگهبان لوله های مقدس

پس از برجام دوم، چه بر سر سپاه پاسداران خواهد آمد ؟ این پرسشی است که از هم اکنون باید به آن اندیشید. برخی نهاد های جمهوری اسلامی که بر طبق قانون اساسی کنونی ایران جنبه قانونی دارند ، بیش از اختیارات قانونی خود عمل می کنند. این نهاد ها در ماجرای مذاکرات اتمی میان ایران و شش کشور مداخله و کارشکنی می کردند. پس از برجام نیز با ادامه کارشکنی در امور دولت شیخ حسن روحانی ؛ دستگیری ایرانیان دو ملیتی، پشتیبانی از حمله مهاجمین به سفارت بریتانیا و عربستان همچنان سهم خواهی می کنند و یکی از مشکلات اساسی در عادی شدن روابط سیاسی جمهوری اسلامی با کشور های غربی می باشند.

جمهوری اسلامی برای عادی سازی روابط خود با غرب ناچار خواهد شد تا در نهاد های سپاه پاسداران و سازمان های اطلاعاتی و امنیتی خود تغییرات اساسی ایجاد کند در غیر اینصورت این سازمان ها مانع اجرای برجام های بعدی خواهند شد. حکومت اسلامی ناچار است برای تطمیع و آرام کردن پاسداران پروژه احداث خطوط لوله گاز به اروپا را به سپاه پاسداران واگذار نماید و در آینده از پاسداران و نیروی قدس به عنوان محافظین خطوط لوله های گاز در منطقه استفاده کند.

واکنش های داخلی در برخورد با مذاکرات پارلمان اروپا و جمهوری اسلامی

بطور کلی واکنش رسانه های داخلی ایران درباره این طرح مثبت می باشد. گفته می شود که با افتتاح دفتر دائمی نمایندگی اتحادیه اروپا در تهران باعث می شود ایران با استانداردهای روز دنیا و اتحادیه اروپا بیش از پیش آشنا شود و در نتیجه همکاری اقتصادی ایرانی ها و اروپایی ها را افزایش خواهد داد. رسانه های رژیم اسلامی معتقدند؛ این روند باعث ارتقای توانمندی ایرانی ها و گسترش دامنه این همکاری اقتصادی با دیگر بلوک ها و کشورهای اقتصادی جهان می شود.» سایت اینترنتی انتخاب می نویسد: « در این وضعیت می توان گفت ایران و اتحادیه اروپا درباره اصل افتتاح دفتر نمایندگی اتحادیه در تهران به توافق رسیده اند و هم اکنون در حال رایزنی درباره مقدمات راه اندازی این دفتر هستند».



انتخاب سپس به موضوع ایران هراسی و اپوزیسیون ایران می پردازد و می نویسد : « مجموعه فعالان براندازی جمهوری اسلامی ایران و در راس آنها گروه مجاهدین خلق مهمترین مخالفان خارجی افتتاح دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا در تهران باشند. زیرا در تحقق این موضوع، ایران واقعی نمایان خواهد شد و از این پس، فعالان براندازی نخواهند توانست آرزوها و تصورات خود را به عنوان واقعیت های ایران به مقامات و پارلمان اتحادیه اروپا و دولت های قاره سبز منتقل کنند» و در پایان نتیجه می گیرد؛ در صورت افتتاح این دفتر، این اتفاق را می توان یک رویداد خوب و مفید برای ایران و ایرانی ها دانست.



بیست و نهم اکتبر 2016- هفتم آبان 1395

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد