مقاله

 

 

تاریخ انتشار :30.01.2016


بازتاب سفر دو روزه حسن روحانی در روزنامه‌های فرانسه

شاهرخ بهزادی


سفر رسمی دو روزه حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران به فرانسه و امضا اسناد همکاری‌های اقتصادی بین ایران وفرانسه، بازتاب بسیاری گسترده‌ای در روزنامه‌های امروز فرانسه دارد. فیگارو، روزنامه صبح فرانسه گزارش میدهد که دور جدیدی از همکاری‌های اقتصادی بین فرانسه و ایران آغاز شده است. فیگارو، جزئیاتی از فروش ١١٨هواپیمای ایرباس و قرارداد خرید نفت خام بین شرکت توتال و شرکت ملی نفت ایران را ارائه داده است.

‌فیگارو در مقاله‌ای به قلم " ایوان ریئوفول"، به سفر دو روزه حسن روحانی به فرانسه و گشایش دور تازه‌ای از همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی، بین دو کشور فرانسه و ایران پرداخته است. تیتر این مقاله : «دشمنان فرانسه، متحدین او هستند» نام دارد. نگارنده این مقاله مینویسد که توسعه روابط تجاری ابعاد اخلاقی را در برنمی‌گیرد ولی باید این موضوع را یادآورشد، آنانی که در فرانسه به این صلح ظاهری با ایران دل خوش کرده‌اند، نباید فراموش کنند که رژیم اسلامی ایران یک دیکتاتوری مطلق و تمامیت‌خواه است که مردم روشن‌بین و بافرهنگ ایران را سرکوب می‌کند. در همین حال، ایدئولوژی قرون وسطائی ملاهای تهران، بذر نفرت و کینه در جهان می‌پاشد، نفرت علیه آمریکا، اسرائیل و غرب ساده لوح.

در صفحه نخست روزنامه فیگارو، تصویر "آلن فینکل کروت" فیلسوف و اندیشمند فرانسوی را در لباس آکادمیسین‌های فرانسه می بینیم. این اندیشمند ٦٦ ساله فرانسوی یهودی‌‌تبار، به جمع شخصیت های برگزیده و به جا ماندنی این کشور در "آکادمی فرانسه" پیوست. فیگارو گزارش مفصلی را به آثار و نگرش فکری "آلن فینکل کروت" اختصاص داده است.

لیبراسیون، روزنامه بزرگ دیگر صبح فرانسه پرونده مفصل این شماره خود را به بررسی زنان و جایگاه زن در جامعه کنونی فرانسه اختصاص داده است. نابرابری اقتصادی بین زنان و مردان در حوزه کار و دستمزد همچنین دیگر زوایای زندگی زنان در این کشور، مورد بررسی قرار گرفته است.

و اما روزنامه لوموند، مصاحبه اختصاصی حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران با این روزنامه و شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی "فرانس 24" و "فرانس کولتور" را منتشر کرده است. در این مصاحبه اختصاصی، حسن روحانی به پرسش‌هایی در باره روابط ایران و آمریکا، روابط ایران و عربستان، ادعای ایران مبنی بر تأمین منابع تروریسم منطقه‌ای از سوی عربستان سعودی، ائتلاف جهانی علیه تروریسم در منطقه، همکاری ایران و فرانسه علیه تروریسم، نقش ایران در سوریه، مذاکرات صلح سوریه، آینده بشار اسد، موضاعات مربوط به انتخابات مجلس شورای اسلامی و رعایت موازین حقوق بشر و شهروندی در ایران پاسخ داده است.

روابط بین ایران و آمریکا

پرسش: باتوجه به تحولات اخیر، توافق هسته ای، تبادل زندانیان، آیا نوعی ازعادی سازی روابط بین ایران وآمریکا در حال ترسیم است؟

روحانی: طی 37 سال گذشته، اختلافات زیادی بین ایران و آمریکا انباشه شده وبسیار مشکل است که همه این اختلافات دریک زمان کوتاه برطرف شود. به هنگام گفتگو با باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا، به او گفتم که ما خواهان کاستن از تنش های فیمابین هستیم و اینطور بنظر میرسد که این تنش ها کاسته شده‌اند. پس از برگزاری انتخابات در ایران و آمریکا، تلاش‌ها در این زمینه افزایش خواهد یافت. باید تصریح کنم که بین دو کشور ایران و آمریکا اختلافات ابدی نبوده و ما تلاش میکنیم که روزی به این اختلافات برای همیشه پایان دهیم.

چرخش درسیاست خارمیانه‌ای آمریکا

پرسش: آیا در حال حاضر شاهد یک چرخش در سیاست منطقه ای آمریکا در جهت نزدیکی بیشتر با ایران و فاصله‌گیری بیشترآمریکا از عربستان سعودی هستیم؟

روحانی: توافق هسته ای ایران که آمریکا نقش بسیار مهمی در به فرجام رسیدن آن داشت، گام بلندی به جلو بود. حضور ایران در کنار آمریکا در مذاکرات صلح سوریه، گام دیگری است که در این باره برداشته شده است. باید اذعان داشت که به طور کلی نگرش جهانی درباره نقش ایران در منقطه به نسبت گذشته بسیار تغییر کرده است. آمریکا این موضوع را دریافته و به درستی میداند که ایران، تنها کشور منطقه است که واقعاً میتواند علیه تروریسم مبارزه کند.

ایران عربستان سعودی را متهم به تأمین منابع مالی داعش می‌کند

پرسش: ایران، همواره عربستان سعودی رامتهم به تأمین منابع مالی تروریسم و گروه دولت اسلامی کرده است؛ شما چه مدرک و دلیلی برای این ادعا دارید؟

روحانی: مشاهده این موضوع بسیار آسان است. فقط کافی است از دولت ها و مردمی که در این منطقه مورد تهاجم گسترده تروریسم قرار گرفته اند، عراق و سوریه، بپرسید که بنیادها و شالوده‌های فکری خشونت از کجا می آید؟ ریشه‌های آن کجاست؟ چه ملتی نخستین اعمال تروریستی را انجام داده است؟ باید گفت که تمامی این‌ها قابل بررسی و مشاهده است.

تنش در روابط ایران و عربستان سعودی

در پاسخ پرسشی در باره قطع روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان سعودی، حسن روحانی گفت: برخی از رویدادها بین دو کشور اتفاق افتاده که به هیچ وجه مورد تأیید ما نبوده است. نخست، اعدام رهبر شیعیان عربستان که زیر پا گذاشتن تمامی اصول اخلاقی و سیاسی بوده است. این موضوع، مردم ما را بسیار غمگین کرد و احساسات آنان را برانگیخت. در همین حال، تمامی کشورهای غربی جهان، اعدام این روحانی سیاسی را که با تمامی اصول انسانی پذیرفته‌شده در جهان منافات دارد، محکوم کردند.

در همین حال، در کنسولگری و سفارتخانه این کشور در مشهد و تهران وقایعی اتفاق افتاد که مورد تأیید ما نبود و ما آن را شدیداً محکوم کردیم و عاملان این وقایع را مورد پیگرد قرار دادیم. عاملان این وقایع هم اکنون در زندان به سر میبرند و در انتظار محاکمه هستند.
با این وصف، واکنش عربستان سعودی در این خصوص، بسیار بیش از آن حدی بود که قاعدتاً باید باشد؛ این واکنش خارج از حد و اندازه، این تردید را به ذهن متبادر می کند که شخصی برای سرپوش گذاشتن به خلافکاری‌های خود و فرار از زیر بار مسئولیت، هرج ومرج راه می‌اندازد تا موضوع اصلی فراموش شود.

همکاری ایران در ائتلاف جهانی علیه داعش

پرسش: آیا ایران حاضر است به ائتلاف بین‌المللی علیه داعش که فرانسه و آمریکا نیز درآن حضور دارند، بپیوندد؟

روحانی: در حال حاضر ائتلاف‌های زیادی علیه داعش شکل گفته است. در این راستا، باید به ائتلاف علیه تروریسم که بین ایران، عراق، سوریه و روسیه شکل گرفته است، اشاره کنم. ایران همواره با تروریسم مبارزه کرده و بدون کمک ما، شهرهای دیگر عراق نیز میتوانست به دست داعش سقوط کند. آنچه در مبارزه واقعی علیه تروریسم اهمیت دارد، حرف و نام ائتلاف نیست بلکه عمل است و ما مبارزه علیه تروریسم در عراق را با همکاری دولت این کشورعملاً نشان داده ایم. ما حرف نزده‌ایم، با درخواست دولت عراق وارد گود شده و عملاً نقش سازنده خود در مبارزه با داعش را به کشورعراق و بسیاری دیگر از کشورهای جهان نشان داده‌ایم.

همکاری بین فرانسه و ایران علیه تروریسم

پرسش: آیا فرانسوا هولاند، هماهنگی بین دو کشور ایران و فرانسه علیه تروریسم را به شما پیشنهاد کرده است؟

روحانی: ما در باره خطر تروریسم گفتگو کردیم. همکاری بین ایران و فرانسه علیه تروریسم، تنها به ابعاد نظامی آن محدود نمیشود بلکه این همکاری همه جانبه بوده و تمامی زمینه‌ها خصوصاً زمینه سیاسی را شامل میشود. برای مثال، درباره سوریه ما از نفوذ خود در این کشور برای بازگشت صلح و ثبات استفاده خواهیم کرد.

نگرش ایران در باره گفتگوهای صلح سوریه

پرسش: گفتگوهای صلح سوریه در روز جمعه در ژنو آغاز میشود، انتظارات شما از این گفتگوها چیست؟

روحانی: امیدواریم که این گفتگوها در کوتاه ترین مدت ممکن به نتیجه برسد، ولی با توجه به اینکه در سوریه گروه‌های مسلح با دولت این کشور و در همان حال بین خود در حال جنگ هستند، ما در باره به نتیجه رسیدن این گفتگوها تردید داریم. به نظر ما، راهِ حلِ مشکل سوریه سیاسی است و باید جلوی مداخله خارجی و ورود سلاح به این کشور گرفته شود.

آینده بشاراسد

پرسش: اینطور به نظر میرسد که رهبران غربی بیش از پیش آماده هستند تا پیش شرط کناره گیری بشار اسد را به رغم جنایاتی که او علیه مردم کشورش مرتکب شده، در کوتاه مدت فراموش کنند؟

روحانی: در سوریه، آنانی که جنایت کرده‌اند تروریست‌ها هستند، این گروه‌های تروریستی هستند که سرمیبرند و جنایات فجیعی را مرتکب میشوند. ما اعتقاد داریم که در ابتدا باید این جنایکاران را نابودکرد؛ آنان را ریشه کن کرد. آنچه مربوط به آینده حکومت سوریه میشود، این موضوع در اولویت قرار ندارد. در کوتاه مدت باید به ارتش سوریه کمک کرد تا تروریست‌ها را در این کشور از بین ببرد.

موضوع بودن یا نبودن بشار اسد، واقعیت ملموس کنونی در سوریه را بازتاب نمی دهد؛ موضوع حکومت آینده سوریه میتواند در بلند مدت مطرح باشد؛ هنگامی که، امنیت در این کشور حاکم شود و 60 درصد خاک سوریه که هم اکنون تحت تسلط تروریست‌هاست آزاد شود؛ آن موقع، میتوان از انتخابات سخن گفت. در همین حال، آینده سیاسی سوریه به مردم این کشور بستگی دارد و هیچ کشوری نباید به جای مردم سوریه درباره آینده سیاسی سوریه تصمیم بگیرد.

انتخابات مجلس در ایران

پرسش: انتخابات در ایران در پایان ماه فوریه برگزار میشود. بسیاری از نامزدهای اصلاح طلب و میانه رو، رد صلاحیت شده‌اند، آیا شما فکر نمی‌کنید که گروهی در ایران تلاش می کند تا راه‌های اصلاحات در ایران را مسدود کند؟

روحانی: شورای نگهبان در ایران بر اساس قانون اساسی در باره صلاحیت‌ها حرف آخر را میزند. ما در انتظار هستیم که این شورا در این زمینه به نحوی تصمیم نهایی را بگیرد که مردم از انتخابات دلسرد نشده و شرکت گسترده مردمی در این انتخابات میسر شود.

رعایت حقوق بشر و شهروندی و تلاش برای آزادی موسوی و کروبی

پرسش: ایران به عنوان کشوری در جهان مطرح است که تعداد زیادی روزنامه نگار زندانی دارد و مجازت اعدام را کماکان در باره نوجوانان اعمال می کند. شما به هنگام انتخابات ریاست جهوری به مردم ایران قول دادید که در جهت رعایت بیشتر حقوق بشر و آزادی بیان در ایران اقدام خواهید کرد. شما همچنین قول دادید که در جهت آزادی میرحسین موسوی و مهدی کروبی اقدام خواهید کرد. در اینباره چه میگوئید؟

روحانی: تا کنون من به بسیاری از قول‌های داده شده عمل کرده‌ام و برای دیگر قول‌ها نیز تلاش خواهم کرد تا به وعده وفا کنم. اما نباید فراموش کرد که اختیارات من در چهارچوب قانون اساسی جمهوری اسلامی تعریف شده است . در ایران سه قوه قضاییه، مقننه و مجریه از یکدیگر مستقل هستند. من میتواند به پارلمان قانون پیشنهاد کنم، ولی نباید فراموش کرد که رد و یا تصویب قانون با قوه مقننه خواهد بود. همین سیاق درباره قوه قضاییه کشور جاری است.

rfi

 

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد