مقاله

 

 

تاریخ انتشار : 09.01.2018


انقلاب یک شبه شکل نمی‌گیر
د

همن سیدی



یک: روزنامه اطلاعات چهل سال پیش، هفدهم دیماه ١٣٥٦، نمی‌دانست چاشنی چه بمبی را جنبانده است. دقیقا در چنین روزی، چهل سال پیش به دستور شاه مقاله‌ مزخرفی که حاوی توهینهایی به خمینی بود در روزنامه اطلاعات چاپ شد که همه محاسبات آن اشتباه از آب درآمد و منجر به تظاهرات ١٩ دیماه ١٣٥٦ در قم و متعاقبا در تبریز و تهران شد.

چهل سال بعد، در ٧ دیماه ١٣٩٦ سید احمد علم‌الهدی با محاسبات اشتباه خود باعث تکرار رویدادی مشابه شد که الان شاهدیم. آن مقاله مخالفان شاه را متحد کرد و آن تحریکات علم الهدی هم چاشنی بمبی خفته را در زیر رژیم اسلامی جنباد.

دو: تنها چند روز پس از آغاز اعتراضات اخیر، فرمانده سپاه پاسداران، عزیز جعفری اعلام کرد که 'فتنه سرکوب شده است'. شاه هم پس از سرکوب تظاهرات قم چنین تصوری داشت. محاسبات فرمانده سپاه هم به مانند محاسبات شاه اشتباه بود. علی‌رغم آنکه رسانه‌های حامی سرکوب، حتی در نحوه استفاده از قیدها و افعال هم سعی دارند اعتراضات اخیر را پایان یافته نشان دهند، اما این اعتراضات نه تنها پایان نیافته که تازه در آغاز راه است.


(این رسانه‌‌ها در دو روز گذشته از اصطلاح " اعتراضات هفته 'گذشته' " استفاده کرده‌اند و فعل جملات آن را هم با ماضی ساده می‌بندند! جدیدا هم این سوال را مطرح کرده‌اند که آیا اعتراضات هفته گذشته در 'آینده' هم تداوم خواهد یافت! انگار اکنونی وجود ندارد. اینها همه تاکتیکهایی رندانه جهت القای پایان یافتن اعتراضات است).

سه: اعتراضات چهل سال پیش قم به آسانی سرکوب شد. فاصله زمانی آن هم با اعتراضات بعدی، دقیقا چهل روز طول کشید، زمانی که در ٢٩ بهمن ١٣٥٦ در تبریز دومین اجتماعات جدی اعتراضی علیه شاه شکل گرفت که البته وسعت کمتری از تظاهرات قم داشت. شاه زمانی که دید تظاهرات سوم اینبار در تهران در ١٠ فروردین ١٣٥٧ حتی کوچکتر از تبریز برگزار شد بسیار خوشنود شد و آن را پایان یافته تصور کرد. ناکامی معترضین در رساندن سه حرکت قم-تبریز-تهران به مشهد (که قرار بود در چهلم تهران در تاریخ ٢٠ اردیبهشت ١٣٥٧ برگزار شود اما برگزار نشد) همه را مطمئن کرد که آتشی که مقاله روزنامه اطلاعات در ١٧ دیماه به پا کرده بود کاملا خاموش شده است.

اما یک رویداد مهم که بعدا در فرصتی مناسب به آن می‌پردازم، مجددا روند اعتراضات را زنده کرده و نهایتا اعتراضات پس از رکودی چنده ماهه، جان تازه‌ای یافت و به انقلاب بهمن ١٣٥٧ انجامید.

...............................

تفاوتها: به شباهتهای اشتباه محاسبات شاه و علم‌الهدی پرداختیم که احتمالا به نتایج مشابهی هم ختم خواهند شد اما تفاوتهایی کمی و کیفی بین این دو حرکت وجود دارد:

نخست آنکه فاصله بین حرکتهای اعتراضی امسال به چهل روز نمی‌رسد. دوما درحالی که اکثر مردم ایران آنزمان از اعتراضات قم-تبریز-تهران اطلاعی نداشتند یا با تاخیر و به صورت ناقص مطلع می‌شدند، اکنون مردم ایران تنها چند ساعت بعد از هر رویداد کاملا مطلع می‌شوند که مثلا در ایذه یا قهدریجان چه گذشته است. سوما آنزمان فضای جهانی به مانند امروز به زیان دولت و به سود معترضین نبود و زیاده‌خواهی‌های ایران، رژیم شاه را به دشمن همسایگان و قدرتهای منطقه‌ای تبدیل نکرده بود. اصولا در منطقه هیچ قدرتی جرات دشمنی با شاه را نداشت اما الان چنین نیست.

آخرین نکته آنکه چهل سال پیش مردم ایران تجربه انقلاب و همچنین جلوگیری از سرقت انقلاب را نداشتند و به فردی اعتماد کردند که نهایتا به اعتمادشان خیانت کرد اما الان اصولا دنبال فرد یا رهبر خاصی نیستند بلکه به جای آن به فکر یک سیستم برای انتخابات آزاد، رفع تبعیض، رفع ستم طبقاتی و کسب آزادیهای سیاسی و اجتماعی هستند. آنها آنچه را چهل سال پیش آغاز کردند و نصف و نیمه کنار گذاشته بودند، الان تا پایان راه مصمم به اتمام آن هستند.
 

 

_________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد