مقاله

 

 

تاریخ انتشار :13.11.2016


پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا و تعاقبهای آن

سعید صالحی نیا


salehinia@aol.com
11 نوامبر 2016
 

مقدمه:
بالاخره نمایش انتخابات ریاست جمهوری امریکا به پایان رسید.نزدیک به یکسال و نیم بازار تبلیغات و مهندسی اجتماعی توسط دستگاه تبلیغاتی نتوانست خانم هیلاری کلینتون را حتی با دلقک بازیهای اویاما و برنی سندرز به قدرت برساند. مردم امریکا با تنفری که از نظام حاکم امریکا داشتند به صندوقهای رای رفتند تا فردی که با "نظام در افتاده بود" را به قدرت برسانند.


البته اینکه ترامپ واقعا ادم "مخالف نظام باشد ، خودش از جوکهای تلخی است که ما فعالین سیاسی که امثال خاتمی را دیده ایم بیشتر به آن واقفیم. هر از چند گاهی درون بحرانهای توسعه یابنده حاکمیتها ، یکی از "خودیها" پیدا می شود که "بر علیه نظام" شورش می کند. اینهم طبیعت نظامهای بحران زده است.


دونالد ترامپ اتفاقا سمبل حاکمیت سرمایه، لفاظی ها و شارلاتانیزم حامیان این نظام است.سرمایه داری که در انگلی ترین بخش نظام جا خوش کرده و امروز با سابقه ننگین ضدیتش با منافع زحمتکشان با دشمنیش با اتحادیه های کارگری با مردم محروم ، فراخوان "مخالفت با نظام" سر می دهد و در روز روشن و بخاطر نبود بدیل مترقی سازمانیافته تبدیل به سمبل "نه مردم" به قدرت حاکمه می شود!


من در طول یکسال و نیم گذشته تلاش داشتم از طریق ارائه یک آرشیو(*) خوانندگان را قدم به قدم در جریان انتخابات قلابی امریکا قرار دهم. در این مقاله نگاهی می اندازم به دلایل پیروزی ترامپ و تعاقب های به قدرت رسیدن گرایشی که او در حکومت امریکا نمایندگی می کند:

(1)"شوک پیروزی ترامپ"

در سطح حامیان کلینتون و مدیای غول آسای حامی او ، پیروزی ترامپ یک "شوک" کامل بود.هنوز چند روز بعد از اعلام نتایج هنوز اینها گیج می خورند. سناریو را طوری ترسیم کرده بودند که فکر نمی کردند کلینت را این پدیده معوج بتواند شکست دهد.
بیش از 2 میلیارد دلار خرج توسط سرمایه داران امریکا پشت پروژه کلینتون قرار گرفت.حکومت اوباما رسما به تبلیغات برای کلینتون پرداخت. سازمانی وسیع از مزدبگیران را روانه کوچه و پس کوچه کردند و از طریق تکان دادن پرچم برنی سندرز و "مترقی "اعلام کردن کلینتون سعی کردند تا او را بعنوان "اولین رئیس جمهور امریکا" قالب کنند. نشد! بدجوری نشد!


ترامپ از درون صندوقها بیرون امد! شوکه شدند! عزا گرفته اند!
واقغیت اینست که خانم کلینتون و باند وابسته اش به دریای نارضایتی مردم از بحران همه گیر اجتماعی اقتصادی که خود حکومت را فرا گرفته باختند. تنفر مردم از کلینتون ، تنفر مردم از نظامی است که فقر را به جامعه تجمیل کرده.بیکاری را توسعه داده و امید به زندگی بهتر را ناممکن کرده است.
شوکی در کار نبود! کاملا قابل پیش بینی بود اگر از زاویه توده های بی صدا و خسته از وضع موجود به این تئاتر نگاه می کردی.در اخرین لحظه ها همانطور که در انگلستان شاهد بودیم جامعه تکان خورد و به صندوقها هجوم اورد تا کلینتون و اوباما و انچه 8 سال گذشته در امریکا گذشته نتواند ادامه دهد.

(2)سراب ترامپ!

ترامپ و شرکایش برای جامعه سرابی ساختند.به مردم گفتند که "ضد این نظام هستند" . می خواهند بالائیها را بتکانند.گفتند که حاکمان و نظام تبلیغاتیشان فاسد هستند.رشوه گیر هستند. گفتند که بیکاری علتش اینست که سرمایه داران سودی ندارند که در امریکا سرمایه گذاری کنند و این تقسیر اوباماست!
شکست سیاست خارجی امریکا را انداختند گردن اوباما و کلینتن.گفتند که طرح بیمه اوباما قیمت را بالا برده . فراخوان دادند که آموزش عمومی و وزارت آموزش در سطح فدرال باید منحل شود و ایالتها خودشان باید کنترل اموزش را بدست بگیرند.
ترامپ تاکیید کرد که عامل بدبختی مردم اعتیاد مردم از "پبیرون مرز هاست" باید دیوار کشید و نگذاشت "خارجی ها" وارد شوند.
اینها رئوس سیاستی بود که ترامپ تکرار کرد.حرفهای سطحی برای تحریک ناسیونالیزم کودن و فاقد افق برای پوشاندن علل اصلی بحران همه گیر سرمایه داری و فراری دادن عاملان اصلی این بحران یعنی طبقه سرمایه دار!
ترامپیزم سراب است چرا؟
برای اینکه پاسخی به بحران همه جانبه سرمایه داری نیست. ناسیونالیزم امریکائی نوزادی است که در زمان لازمه زائیده نشده.سرمایه داری جهانی شده از بطری در آمده را می خواهد به بطری ملی برگرداند!
ترامپیزم می خواهد تولید و چرخش سرمایه داری را به امریکا برگرداند. معنیش اینست که قیمت نیروی کار را باید در حد قیمت نیروی کار کارگر در افریقا در اسیا یا امریکای جنوبی پائین بکشد! آیا این ممکنست؟
برای پائین کشیدن قیمت نیروی کار ، باید سطج زندگی مردم امریکا را به سطح زندگی مردم در افریقا و اسیا و امریکای جنوبی پائین کشید! آیا این شدنی است؟
این مرکز برنامه اقتصادی ترامپ است.وگرنه شعار مداوم "کم کردن مالیات" یا خصوصی کردن اموزش و بهداشت را کمپ کلینتون و اوباما و نئوکانها چندین دهه است عملی کرده اند و دولتی ورشکسته و مقروض و جامعه ای تخریب شده بجا گذاشتند که زیر بنای مادیش در حال پوسیدگی است، راهها و پلهایش در حال تخریب و زنگ زدن! مدارسش عقب مانده و محله های فقیر نشینش بوی نکبت می دهد.
لذا از همین ابتدا باید اعلام کرد که ترامپیزم یک سراب است.بحرانزاست. توان درمان بحران سرمایه داری از طریق ناسیونالیزم وچود ندارد.کاری به وضعیت جهانی امریکا نداریم. اونجا هم ترامپزیم نمی تواند سیادت امریکا را تامین کند.

(3)تاثیرات جهانی متعاقب به حکومت رسیدن ترامپ:

ترامپ در عین اینکه "پز تند و تهاجمی" گرفته ، روی جنازه اوبامائیزم و نئوکانیزم ایستاده.دنیائی که در حال تغییر است و دیگر "ابر قدرت " امریکا به حاشیه کشیده شده. صحنه خاورمیانه تقریبا نشان دهنده سمبلیک جایگاهی است که امریکا در جهان دارد. شرکای امریکا در اسیا و اروپا و افریقا دارند "تجدید نظر" می کنند.دیگر ارتش امریکا هم نمی تواند سیاست امریکا و اقتصادش را حمایت کند.ارتش امریکا به سنگینی بار مالی روی خزانه خالی حکومت امریکا افزوده.
"ترامپیزم" هنوز فرمولبندی کاملی از سیاست خارجی ارائه نداده.شعارهای پوپو.لیستی "بیرون رفتن از ناتو" یا "گرفتن پول از حکومتهای المان و ژاپن و عربستان" برای دفاع از انها یا رهاکردنشان" یا "منهدم کردن داعش" یا "لغو قرار داد با حکومت ایران" سر تیترهائی است که در کنار "لغو قراردادهای تعرفه ای امریکا با مکزیک و کانادا" ارائه شده.گفتن اینها اسان است اما ارائه یک سیاست معنی دار معضلهای دیگری ایجاد خواهد کرد.
نقش امریکا در نظام سرمایه جهانی غیر قابل تعویض است و حکومت امریکا نمی تواند از فضای جهانی بیرون بزند مگر شکستهای وسیعتری را بپذیرد. اوبامائیزم با عقب نشینی های وسیعی که انجام داد نتوانست نقش امریکا را حفظ کند .خلاء ناشی از عقب نشینی امریکا در منطقه خاورمیانه در کنار خلاء جنبش اجتماعی مترقی و در کنار طراحی نظامهای اطلاعاتی حکومتهای غرب سر انجام به بازتولید و توسعه شاخه های جدیدی از اسلام سیاسی منجمله داعش انجامید.
روسیه و حکومت اسلامی ایران، قطبهای ارتجاعی عربستان و ترکیه ، فضا را برای ترکتازیهای حکومت امریکا و غرب تنگ تر کرده اند. "ترامپیزم" هنوز تکلیفش را با دو گرایش نئوکان و اوبامائیزم کاملا روشن نکرده و فرمولبندی عملی ارائه نداده.
(4) بیداری بی سابقه اجتماعی در سطح امریکا در بستر رشد نبرد طبقاتی:

عروج ترامپ و برنی سندرز در امریکا بر بستر بحران سرمایه داری باعث تشدید بی سابقه نبرد طبقای باعث رشد وسیع مطالبات مردم منجمله جنبش بالا بردن حقوق پایه در امریکا بود. ملیونها میلیون نفر از نسل جوان از بخش های غیر سیاسی جامعه طی یکسال و نیم شوی انتخاباتی رژیم برای اولین بار وارد فضای سیاسی شدند. فیسبوک و مدیای الترناتیو را که بررسی کنید می توانید بخوبی شور و شوق جامعه ای را که هرگز سیاسی نبود و سیاست را به سیاستگذاران وا می گذاشت، ببینید!
ترامپ و همکارانش، کلینتون اوباما و برنی سندرزها بعد از پایان مضحکه انتخابات با واقعیت جدیدی روبرو شده اند .این واقعیت توده های وسیعی است که وارد خیابان شده اند.مطالبات خود را ارائه داده اند و پاسخ نگرفته اند. قولها و وعده های انتخاباتی کلینتون و ترامپ پاسخی به انها نبوده و تب انتخابات ، اینبار بسیار مشکلتر از انتخابات گذشته "فروکش" خواهد کرد!
نهادینه شدن عنصر مطالباتی در امریکا ، سیاسی شدن جامعه امریکا ، افزایش مشارکت مردم را نمی شود با "پایان انتخابات" به خانه برگرداند.
تجربه عروج ترامپ و مضحکه انتخابات، به فعالین جامعه امریکا ثابت کرد که اگر حزب مردم حزب زحمتکشان و فرودستان نباشد، چرخه شارلاتانهای جمهوریخواه و دموکرات ادامه خواهد یافت.
آنها که برای حق کار ، حق بهداشت و آموزش برای همه، برای حق برابر انسانها مبارزه کردند.انها که ماهیت پلید کورپوراسیونهای سرمایه داری را پشت پرده سیاست امریکا دیدند و افشا کردند، انها که واقعیت دموکراسی را تجربه کردند ، طی این یکسال و نیم از مدرسه تجربه بسیار گرانبهائی عبور کردند.
بحران نظام سرمایه داری ژرفتر از همیشه است.قطب بندی اجتماعی بسیار شدیدتر شده و متدهای انتخاباتی فریب مردم بعد از بقدرت رسیدن ترامپ کارائی ندارد.سوخت و سازی که ترامپ را بقدرت رساند از مدیریت بحران توسط تازاندن سرمایه داری بی در و پیکر تر، برداشتن لگام از بخش خصوصی و برداشتن حمایتهای حداقل دولتی ، بیشتر و بیشتر به تضاد طبقاتی و نبرد طبقاتی دامن خواهد زد.
دیر یا زود جنبشهای اعتراضی امریکا با تجربه خودشان به سنگر بندی سیاسی مستقل خواهند پرداخت.انتخابات امریکا تمام شد اما روزهای داغتر در پیش است!



منابع بیشتر:

*آرشیو مقالات در موضوع انتخابات ریاست جمهوری امریکا (سعید صالحی نیا)


(1)"ترامپیزم" پاسخی جدید و موهوم به بحران لاعلاج سرمایه داری از موضع راست؟
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٦/950-ترامپیزم-پاسخی-جدید-و-موهوم-به-بحران-لاعلاج-سرمایه-داری-از-موضع-راست؟

(2)برنی سندرز در آستانه دو راهی سازش , نگاهی به وضعیت “رقابتهای انتخاباتی امریکا” در مرحله نهائی
http://www.azadi-b.com/arshiw/?p=59131


(3)تشدید بحران انتخاباتی ریاست جمهوری امریکا بعنوان بخشی از تداوم بحران سرمایه داری
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١۶/۹۰۸-تشدید-بحران-انتخاباتی-ریاست-جمهوری-امریکا-بعنوان-بخشی-از-تداوم-
بحران-سرمایه-داری


(4)چرا جناح حاکم جمهوریخواه بر علیه دونالد ترامپ سنگر گرفته؟
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١۶/۹۰۱-چرا-جناح-حاکم-جمهوریخواه-بر-علیه-دونالد-ترامپ-سنگر-گرفته؟


(5)برنی سندرز، هیلاری کلینتون و دانلد ترامپ ، انتخابات امریکا تا همینجا و آینده
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١۶/۸۹۹-برنی-سندرز،-هیلاری-کلینتون-و-دانلد-ترامپ-،-انتخابات-امریکا-تا-همینجا-و-آینده


(6)مرحله اول انتخابات ریاست جمهوری امریکا و رقابت خانم کلینتون با سندرز سر “مترقی بودن”!
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١۶/۸۹۱-مرحله-اول-انتخابات-ریاست-جمهوری-امریکا-و-رقابت-خانم-کلینتون-با-سندرز-سر-مترقی-بودن


(7)“خوش و بش “پوتین و دونالد ترامپ به چه معناست و سیاست خارجی حکومت امریکا به کدام سو می رود؟
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١۵/۸۶۷-خوش-و-بش-پوتین-و-دونالد-ترامپ-به-چه-معناست-و-سیاست-خارجی-حکومت-امریکا-به-کدام-سو-می-رود؟


(8)“سوسیال دموکراسی” به سیاست امریکا قدم می گذارد اما چاره نیست!
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١۵/۸۴۱-سوسیال-دموکراسی-به-سیاست-امریکا-قدم-می-گذارد-اما-چاره-نیست


(9)دونالد ترامپ مظهر نئوریگانیزم همچنان به جلو می خزد!
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١۵/۸۲۳-دونالد-ترامپ-مظهر-نئوریگانیزم-همچنان-به-جلو-می-خزد


(10)بروز پدیده هائی مثل دونالد ترامپ و برنی ساندرز در انتخابات رئیس جمهوری امریکا علامت چیست؟
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١۵/۸۱۳-بروز-پدیده-هائی-مثل-دونالد-ترامپ-و-برنی-ساندرز-در-انتخابات-رئیس-جمهوری-امریکا-علامت-چیست؟


(11)تشدید تلاشهای رهبری حزب جمهوریخواه در پائین کشیدن دونالد ترامپ! وقتی “حزب “بر علیه کاندید خودش کودتا می کند
http://www.azadi-b.com/arshiw/?p=58184


(12)دور آخر رقابتهای انتخاباتی امریکا و انداختن مردم در چاه "بد و بدتر"!
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٦/933-دور-آخر-رقابتهای-انتخاباتی-امریکا-و-انداختن-مردم-در-چاه-بد-و-بدتر

(13)سوتی های محسن ابراهیمی در موضوع عروج ترامپ در امریکا
http://www.azadi-b.com/arshiw/?p=59644


(14)عاقبت رفرمیزم سندرز و دور آخر رقابت بین دو خط ارتجاعی در انتخابات امریکا
http://monazere-siasi.com/مقالات-سیاسی/مقالات-سال-٢٠١٦/941-عاقبت-رفرمیزم-سندرز-و-دور-آخر-رقابت-بین-دو-خط-ارتجاعی-در-انتخابات-امریکا
 

 

________________________________________________________

  Share

توجه کنید . نوشتن یک ایمیل واقعی الزامی است . درغیر این صورت پیام دریافت نمیشود.

: اسم
: ایمیل
پیام

 

مقاله ها   |    نظریات   |    اطلاعیه   |    گوناگون    |      طنز     |      پیوندها    |    تماس

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
کليه حقوق محفوظ ميباشد.
نقل مطالب با ذکر منبع (شبکه تیف) مانع ندارد